MÅNAD FÖR MÅNAD

Barnets utveckling 4-6 månader

Nu är barnet vaken längre stunder och har mer tid till att upptäcka sin omgivning. Med hjälp av sinnesintryck och erfarenheter skapar barnet minnen. I den här åldern kan barn tydligare visa vem de vill vara nära. De ler kanske inte längre mot alla som närmar sig.

I den här åldern är det vanligt att barnet gör detta:

 • Börjar förstå att hen är en egen person.
 • Blir medveten om sin förmåga att påverka andra människor, till exempel ”om jag ropar, kommer pappa”.
 • Kan lugnas av att bara se dig på avstånd eller höra din röst.

Smaka, känna och lukta

Barnet undersöker genom att smaka, känna och lukta. Barnet kan undersöka ditt ansikte med både sina händer och mun när du har hen i famnen.

Barnet tycker om att

I den här åldern är det vanligt att barnet gör detta:

 • Börjar känna igen saker och situationer.
 • Hittar föremål som är delvis gömda.
 • Tycker om att hålla fast i och undersöka saker.
 • Visar irritation när en leksak försvinner.

Barnet tränar sig att förstå vad hen kan få att hända. Barnet tappar till exempel saker med flit för att se vad som händer. På så sätt undersöker barnet också sambandet mellan orsak och verkan.

Synen

Nu börjar barnet kunna titta åt alla håll och välja vad hen vill titta på. Barnet lär sig fokusera blicken på olika avstånd. Små saker brukar vara spännande, till exempel dammtussar, smulor och myror.

Att umgås med och ha kontakt med barnet

Barnet kan förvänta sig att få ett leende eller ljud tillbaka om hen ler mot dig eller gör ljud som riktas till dig. Hen kan känna av vilken känsla som du uttrycker och anpassa sina egna känslor efter det.

Barnet börjar få en känsla för hur ni umgås. Hen svarar lite tydligare på dina initiativ och orkar leka och ”prata” längre stunder. Nu är det lättare för barnet att själv avgöra vad hen är intresserad av. Hen kan vända sin uppmärksamhet mot det som är lockande, och vända sig bort från det som är mindre lockande.

Barnet behöver att det finns struktur i vardagen, att du ser till att hen får både lek och vila.

Ge barnet uppmärksamhet och visa att du är extra glad när barnet är glad. Det lär barnet att positiva känslor är intressanta. Det kan göra att hen har lättare att visa fler sådana känslor i framtiden. Hur barnet ger dig kontakt påverkas både av dig, av barnets medfödda egenskaper och av andra saker, till exempel om hen är frisk eller sjuk.

Hur barnet kommunicerar

Många barn reagerar när de hör sitt namn och vill gärna att ni pratar med varandra. Det spelar ingen roll om barnet inte förstår vad du säger, det viktiga är att du pratar och svarar när hen försöker kommunicera med dig. Barn stimuleras då att härma olika ljud. Det gör också att jollret blir mer varierat. Kanske hör du nu ditt barn skratta högt för första gången.

Den här perioden i barnet liv är det vanligt att barnet gör detta:

 • Jollrar med en konsonant och en vokal, till exempel ba, ga, dä.
 • Tycker det är roligt med enkla tittut-lekar och ”ge-och-ta-lekar”.
 • Hör skillnad på tonen i din röst. Hen hör till exempel om du är arg eller glad.
 • Börjar reagera på vissa ord, till exempel ordet nej.

Barnet kan ofta svara med ett leende när du pratar med hen. Men barnet ler också för att fånga din och andra närståendes uppmärksamhet.

Barnet testar ljud genom att använda olika röstlägen och ljudstyrka.

I den här åldern kan barn börja få lättare att uppfatta vad du tittar på och vad du gör. Det kan till exempel märkas genom att hen vänder sig åt det håll som du själv tittar åt.

Tips på vad du kan göra

Här följer några tips på vad som kan vara roligt i den här åldern:

 • Berätta sagor, rim och ramsor, läs ur böcker och sjung. Berätta vad ni gör och vad barnet ser och upplever. Lyssna på vad barnet försöker berätta för dig.
 • Hitta leksaker med olika ljud.
 • Lek enkla lekar med ramsor, som innehåller både ljud och kroppskontakt. Barnet kan tycka det är spännande, det ger känsla för början och slut och det blir något ni gör tillsammans. Sjung till exempel ”Lilla foten akta dej, akta dej, akta dej, lilla foten akta dej, annars tar jag dej!” samtidigt som du tar barnet om foten.
 • Gör barnets första bok. Fotografera föräldrar och andra närstående, gosedjur, eventuella syskon och husdjur. Läs ur boken och gör små berättelser om bilderna. Om barnet har syskon kan de vara med och berätta.

Kroppen och hur barnet rör sig

Barnet använder händerna för att nå saker i sin närhet. Handen är ett gripredskap men hjälper också barnet att känna igen former och strukturer.

Nu är det vanligt att barnet gör detta:

 • Griper och släpper saker med händerna.
 • Flyttar saker från hand till hand.
 • Vill gärna föra handen till munnen för att smaka på olika saker.

Barnet lär sig lyfta huvudet och axlarna när hen ligger på rygg. Barnet kan då få syn på sina fötter som är roliga att upptäcka med både händerna och munnen.

I den här åldern börjar en del barn också göra detta:

 • Ligga på magen, stödja sig på sina underarmar och samtidigt hålla i en liten leksak.
 • Sitta ganska stadigt med stöd.
 • Öva på att börja förflytta sig, till exempel genom att sparka eller rulla från magen till ryggen eller tvärtom.

Snart börjar barnet röra sig framåt eller bakåt, ofta genom att åla. Då tränas samordningen mellan armar och ben. Det är grunden till de rörelser som barnet behöver kunna för att senare börja gå.

Fötter och ben orkar bära upp kroppen om du håller barnet stående. Barnet brukar tycka om att stå i knät på en vuxen.

Munnen

I den här åldern kan barnet börja smaka på vanlig mat, börja lära sig hantera den i munnen och svälja den. Nästa steg är att använda läpparna för att dra av maten från skeden. Om barnet tränar kan hen lära sig att börja dricka ur mugg eller pipmugg.

Tips på vad du kan göra

Här följer några tips på vad som kan vara roligt i den här åldern:

 • Låt barnet försöka ta sig fram efter en rullande boll eller försöka flytta en leksak från den ena handen till den andra.
 • Låt barnet undersöka och upptäcka med händerna, munnen och ögonen. Lägg barnet på mage på en skön filt på golvet med saker inom räckhåll.
 • Låt barnet använda ett lekgym, det är bra träning för att barnet ska lära sig att röra sig och använda sin kropp.
 • Sätt barnet i en barnstol vid matbordet och låt hen använda roliga saker från köket, exempelvis en visp eller en slev.
 • Låt barnet bada. Det går lätt att plaska med armarna och sparka med benen i vattnet. En vuxen måste vara med när barnet badar. Ni kan också bada tillsammans, det brukar barn tycka är roligt.
%d bloggare gillar detta: