ALLA MAT Uncategorized

Dags för smakportioner

VARFÖR SKA JAG GE GRÖT & VÄLLING?

För små barn är det bra med berikad gröt eller välling. De innehåller mycket vitaminer och mineraler, bland annat järn som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd via maten. Rekommendationen i Sverige är därför att berikad gröt och välling bör vara en del av barnets kost upp till två års ålder. En portion gröt eller välling från EnaGo tillgodoser cirka en tredjedel av det rekommenderade dagsbehovet av järn för små barn. Kött, blodpudding, palttunnbröd och annan blodmat är också rika på järn. Bönor, kikärter, linser, tofu och en del nötter och frön är vegetariska järnkällor.

PYTTESMÅ SMAKPROV FRÅN 4 MÅNADER

Det är viktigt att barnet ammas fullt eller får modersmjölksersättning tills det är sex månader. Från fyra månaders ålder kan man låta barnet få prova på vanlig mat i form av pyttesmå smakprov. Du behöver då inte tillaga särskild mat till barnet utan låta hen smaka något litet av den mat du själv har på tallriken alternativt lite gröt. EnaGo gröt går bra att använda som små smakprov från 4 månaders ålder. Det gör heller ingenting om maten innehåller salt då det är fråga om en så liten mängd. Däremot måste maten förstås ha mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Om barnet inte är intresserat behöver du inte ge smakprover, bröstmjölk eller ersättning ger all den näring som barnet behöver under de första 6 månaderna.

SMAKPORTIONER FRÅN 6 MÅNADER

Vid cirka sex månader är det dags att introducera ”riktiga” smakportioner. Bröstmjölken/ersättningen behöver då kompletteras med annan föda för att bland annat täcka barnets energi- och järnbehov, men i början handlar det om mindre mängder fast föda. Det finns inga regler för vilken mat man skall börja med. Återigen handlar det om att maten skall ha en mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Barn som får pröva många olika smaker när tillvänjningen startar kan ha lättare att acceptera nya livsmedel. En del barn accepterar snabbt medan andra är mer skeptiska och behöver pröva ny mat många gånger. Om barnet visar ovilja mot maten är det bättre att vänta några dagar och sedan pröva igen.

Läs mer om EnaGos produkter här>https://www.enago.se/>>

Agneta & Jennie, leg.dietister och ägare av EnaGo

%d bloggare gillar detta: