/ FÖRLOSSNING ALLA GRAVIDITET Uncategorized VÅRDA

Experten svarar. De vanligaste frågorna till barnmorskan

Graviditeten ger förstås upphov till många frågor och funderingar. Där är barnmorskan ett bra stöd. Vi har bett Carina Rylander, leg. barnmorska känd från BabyzPodcast, att svara på sina vanligaste frågor.

Carina Rylander, leg. barnmorska, driver BabyzPodcast tillsammans med förlossningsläkaren Karin Ehn. Där talar de om allt från depression till smärtlindring och bland gästerna finns många kända namn.

Vi lägger ut ett nytt podavsnitt varje torsdag och har cirka 2 000 lyssnare per dag. Det är många som känner oro under graviditeten och har många frågor. Vi är vana att alltid ha kontroll på vad som ska hända och då kan tankar på till exempel själva förlossningen vara jobbiga, säger Carina Rylander.

Hon brukar råda att skaffa information om olika möjligheter och scenareor så att du får kontroll på det du kan ha kontroll på och samtidigt hålla dig flexibel.

  • Lås dig inte vid beräknat datum. Det är vanligt att föda två veckor före upp till två veckor efter. Tankens kraft är fantastisk, så bara genom att tänka att det här är något naturligt som din kropp är gjord för gör stor skillnad.

Många är oroliga för att de inte ska få plats på förlossningen, om de kommer att hinna fram i tid, om man får det stöd man behöver och om man kan klara smärtan.

  • Det finns många olika smärtlindringar. Samtidigt kan det vara bra att kunna ta det som det kommer och inte göra den exakta planen i ditt förlossningsbrev. Det kan till exempel verka mindre skrämmande med kejsarsnitt, men tänk på att det är en stor operation som det är betydligt jobbigare att återhämta sig från, säger Carina Rylander.

Graviditeten handlar också mycket om livet efteråt, när man har blivit en till i familjen med allt vad det innebär.

  • Tiden efteråt bör man också skaffa sig kunskap om, med amning och hormoner. Cirka 3-4 dagar efter förlossningen är det vanligt att känna sig nedstämd, så kallad baby blues. Men det går över. Planera också vilket stöd du vill ha av din partner både under och efter förlossningen.

Jag får ofta dessa frågor:

Kan man förbereda sig för en förlossning?

Svar: Ja, man kan förbereda sig för allt. Att föda barn är ett jobb och det är bra att gå en profylaxkurs och lära sig att jobba med sin andning och avslappning. Det är också bra att läsa om förlossning och mentalt förbereda sig på vad man ska gå igenom, kunskap är makt. Vi rekommenderar inte att man söker för mycket ”skräckinformation” på nätet utan vänder sig till vården med sina frågor.

Hur lång är en förlossning?

Svar: Vi delar in förlossningen i olika faser. Först kommer latensfasen då kroppen förbereder sig för förlossning, vilket tar från några timmar upp till ett dygn (ibland längre). Den är vanligen kortare för omföderskor än förstföderskor. 

Sedan kommer den aktiva fasen som delas in i öppningsskedet då livmodertappen går från fyra cm öppen till fullvidgad. Den tar cirka 12-15 timmar, snabbare för omföderskor. Utdrivningsskedet kallas det när barnet föds fram och den tar cirka 30-60 minuter. Kvinnan får oftast en krystreflex som gör att hon aktivt krystar men ibland då denna inte är lika tydlig kan man vara passiv med att man låter processen styra, det viktiga är att anpassa sig efter situationen och få guidning av sin barnmorska.

Efterbördsskedet är då mamman föder fram moderkakan, den lossnar som oftast efter 10-60 minuter. Därefter är det viktigt att barnmorskan kontrollerar och syr efter bedövning eventuell bristning.

Hur ska man tänka runt smärtlindring?


Svar: 70-80 procent av alla kvinnor i Sverige som föder sitt första barn i Sverige har en ryggbedövning. Siffran är lägre för omföderskor. Det finns även många andra alternativ så som lustgas, sterila kvaddlar och bäckenbottenbedövning. Det är bäst att i förväg veta vilka alternativ som finns men inte bestämma exakt utan jobba med sin kropp och andning och ta den hjälp med smärtlindring som man känner att man behöver i stunden. Det kan vara mycket olika vid olika förlossningar. Innan man tar medicinsk smärtlindring kan man prova med ett bad, massage, TENS, akupressur och att byta till olika ställningar.

Kan jag välja kejsarsnitt?

Svar: Kejsarsnitt är en stor operation som det måste finns en medicinsk indikation för att vi ska utföra den eftersom vi anser att man utsätter kvinnan om barnet för en ökad risk. Vid vissa situationer så är det en absolut indikation för kejsarsnitt och det finns också en rad indikationer som vi idag väljer att göra kejsarsnitt på primärt, till exempel om man tidigare har gjort två kejsarsnitt och tidigare förlossningsskada med kvarstående besvär. Men, sedan finns det kvinnor som känner sig väldigt rädda för den vaginala förlossningen. Har man de tankarna ska man ta upp det med sin barnmorska på MVC. Från vårdens sida vill vi helst att man provar föda vaginalt men ibland har man en kvinnor på mottagningen som är extremt rädd och kan med det godkänna och planera ett kejsarsnitt.

Vad händer om man får problem med bristningar?

Svar: Alla mammor kallas till en efterkontroll på MVC efter 6-8 veckor. Om man upplever smärta efter förlossningen och till exempel har svårt att kissa ska man omgående söka hjälp. Du kan kontakta din barnmorska eller vid misstanke om infektion uppsöka gynakuten. Får man långvariga problem ska man söka hos en barnmorska eller sjukgymnast som jobbar och är specialiserade på bäckenbotten och även till en läkare som är knuten till ett bäckenbottencentrum eller liknande. Ibland är det svårt att hitta muskulaturen efter en förlossning och då behöver man hjälp.

Hur ska man tänka runt träning efter förlossning?

Svar: Man kan börja ta kortare promenader efter några dagar. Jag rekommenderar också att börja med knip och avslappningsövningar omgående för att stärka bäckenbottenmuskulaturen. Men gymträning och löpning bör vänta cirka 6-8 veckor, fråga din barnmorska vid efterkontrollen. Lyssna alltid på kroppen, den är klok på att själv säga ifrån. Prioritera gärna bålträning som är viktigt under småbarnsår då man bär mycket.

%d bloggare gillar detta: