ALLA BABY

Den första undersökningen

Det nyfödda barnet kontrolleras snabbt direkt efter födseln. Sedan kan man bekanta sig med sitt barn i lugn och ro innan det är dags för vägning och mätning.

Text Jenny Fors

Efter förlossningen görs alltid en första snabb bedömning av barnet för att se hur det mår. Efter ett par timmar kan barnmorskan göra en mer grundlig undersökning av barnet om förlossningen har varit okomplicerad och barnet mår bra.

Den första bedömningen görs enligt Apgarskalan, ett system som mäter barnets hjärtverksamhet, muskeltonus, hudfärg, andning och retbarhet.

Maximalt ges två poäng för varje. Efter en normal förlossning kan en vanlig poäng vara 9-10-10, där de tre siffrorna står för direkt efter födseln, en minut efter respektive fem minuter efter. Avdraget exemplet är för hudfärgen, som alltså blivit normalt efter en minut nä barnet har andats en stund.

Oftast mäts också barnets ph-värde från navelsträngsblodet för att få en fullständig bild av hur barnet mår. När navelsträngen har klippts av fästs ett gummiband eller en klämma på navelstumpen och barnet torkas av. Det gulgrå fettlagret som barnet är täckt av behöver inte torkas bort. Eftersom det är bra att barnet får ligga hud mot hud och i bästa fall börja suga på bröstet, är det ingen brådska med att undersöka barnet.

Efter ett par timmar är det dags att väga, mäta längd och hudvudomfång. Barnmorskan kontrollerar också huden, gommen och hela kroppen; ögon, öron, fingrar och tår. Huvudet känns också över. Det nyfödda barnet får en spruta med K-vitamin, något som de inte själva kan bilda. Det behövs för att blodet ska kunna levra sig. Under vistelsen på BB görs också en läkarundersökning. Då tittar läkaren på barnets allmänna utseende och eventuell hudförändringar. Läkaren lyssnar på lungor och hjärta, undersöker höfter, rygg, ögon, hörsel och reflexer.

Tidigast efter andra dygnet tas ett PKU-test. Det är ett blodprov som kan upptäcka några ovanliga medfödda sjukdomar som går att behandla. Om man har fått gå hem inom 48 timmar kan blodprovet tas vid ett återbesök på BB. Många nyfödda barn har vita små prickar eller röda fläckar i ansiktet. De är helt ofarliga och försvinner ofta efter en kort tid

%d bloggare gillar detta: