ALLA BARNRUM BOENDE

Satsa på färg i barnrummet

Inredningsarkitekten Sara Garanty tycker att barnrum ska vara färgglada. Rött, orange och gult är de första färgerna ett barn kan uppfatta. Blått och lila lär man sig sist. Färger påverkar vår sinnesstämning, så välj färger med omsorg.

Text Jenny Fors

Färger har stor betydelse och påverkar oss mer än vi tror. Enligt forskare är vår upplevelse av färger starkt kopplade till våra känslor. Rött ger oss energi, men kan också framkalla ilska. Blått och grönt är lugnande.

  • Färgspektrat går från rött till blått, där rött har den längsta våglängden och är den färg som barn uppfattar och lär sig först. Därefter kommer orange och gult. Jag brukar testa det och ha något rött på mig eller röda naglar när jag träffar småbarn och de responderar på det direkt, säger Sara Garanty, inredningsarkitekt.

Hon vill få oss att våga använda mer färg i inredningen, speciellt i barnrummet. Det blir lätt att man gärna vill ha samma stil i barnrummet som i övriga hemmet. Många är intresserade av inredning och gillar det vita och avskalade skandinaviska.

  • Min motsvarighet i Norge, trendexperten Dagny Thurmann Moe, har sagt; ”Att ha vitt i ett barnrum är barnmisshandel”. Jag vill inte ta det så långt men hon har en poäng i det. Många kanske väljer vitt för att de inte tycker att de kan något om färg, men vitt är också en färg som påverkar oss. Det kan bli väldigt sterilt med vitt och det gör att det kan blir för ljust i rummet, vilket är jobbigt för ögonen.

Grått är en färg som har blivit väldigt populär. Men Sara är inte förtjust i gråskalan.

  • Tänk på att grått kan upplevas väldigt intetsägande och oinspirerande. Vill man uppmuntra kreativitet och lära sina barn att utveckla sitt färgsinne så ska man välja färg, säger Sara Garanty.

Hon råder att i alla fall bryta den vita eller grå färgen lite mot någon annan kulör och sedan addera kontraster till det.

De första månaderna ser bebisen starka kontraster bäst. Färgseendet utvecklas ända fram till fyraårsåldern då barnet har lärt sig att se alla nyanser av lila, beige, brun och turkos.

  • Färg är underordnad form, så barnet uppfattar färgen först. Bara av den anledningen bör du använda mycket färg kring barnet. De gillar att kunna fästa blicken på något, så sätt upp kontrastrika figurer eller bilder.

Hur ska man tänka när man ska välja färger till barnrummet?

  • Utgå från en huvudfärg och 5-7 accentfärger som passar ihop. De kan till exempel vara olika nyanser av samma färg men också en annan färg som har samma svärta eller vithet. Sedan kan du bryta av med en kontrastfärg. Den färg som ligger mitt emot en annan färg i färgcirkeln sticker ut bäst och gör att båda färgerna framhäver varandra. Kontrastfärgen kan finnas i på några få ställen i rummet, man brukar tala om max 20 procent.
Woodlands heter den här tapeten från Photowall i samarbete med Maison. Blått, vitt, grönt, grått och trå i flera nyanser

Sara kan tycka att det kan vara kul att bryta mot reglerna också och göra något annorlunda i just ett barnrum.

  • Man kan ta ut svängarna lite och testa att kanske måla taket i en annan färg än vitt eller listerna och kanske dörren. Varför inte låta färgen fortsätta från ett fält på väggen och upp i taket. Att dela in rummet i zoner genom att måla delar av väggarna i olika färger är bra i just barnrum som har så många funktioner. Här ska man ju ha plats för sömn, lek och kanske koncentration eller annat beroende på barnets ålder.

Där kan man också tänka på färgernas påverkan. Har man ett livligt barn som har svårt att komma till ro är grönt en bra färg som ger lugn. Blått som vi associerar med himmel och hav gör oss avslappnade.

Det är bra att redan från början tänka på att både väggfärg eller tapeter och möbler kan växa med barnet. Det finns många skötbord som kan användas som byrå och en hylla kan förvandlas till skrivbord för att senare bli hylla igen.

  • Man kan också måla fronterna på enkla träskåp i olika färger. Det är ett enkelt sätt att plocka in färg och gör det också enkelt att byta, avslutar Sara Garanty.

Färgarnas påverkan

Grönt

En harmonisk färg som är lugnande. Trötta ögon mår bäst av grönt och färgen är lättast för ögat att acceptera. Förknippas med natur och hälsa.

Gult

Fångar uppmärksamheten och skärper vårt minne och tänkande. Gult associeras ofta med optimism, glädje och energi.

Rött

Står för energi, passion och styrka. Kan också framkalla ilska. Rött ökar aptiten och får vårt hjärta att slå snabbare.

Blått

Skapar känslor av frid och stillhet. Blått är lugnande och gör att kroppen slappnar av och får oss att andas lugnare.

Orange

Ger en känsla av balans, välkomnande och värme. Orange sägs göra oss öppnare, vaknare och gladare. Färgen främjar kommunikationen.

Rosa

En lugnande färg som ger en känsla av trygghet. En mild färg som passar bra för tysta, fridfulla rum. Den står för glädje och optimism.

%d bloggare gillar detta: