ALLA BIL SÄKERHET

Förbered resan hem från BB

Ska ni bli föräldrar för första gången? I den här artikeln har vi samlat våra bästa tips för hur ni förbereder er för att åka hem från BB – den första resan ni kommer göra med er bebis.

1. Öva på att montera babyskyddet i bilen innan barnet föds

Generellt kan man säga att babyskydd har två olika monteringsalternativ. Det första och det vi främst rekommenderar är en ISOfix-bas som du klickar babyskyddet på. Detta är ett säkert och smidigt alternativ som sparar tid varje gång ni ska in och ut ur bilen. Alternativ två är att bältesmontera babyskyddet med bilens 3-punktsbälte. Både alternativen är lika säkra om allt monteras korrekt. Vad ni än väljer rekommenderar vi er att öva på monteringen innan bebisen kommer så ni känner er trygga med hur ni ska göra när ni ska åka hem från BB. Kom ihåg att alltid stänga av airbagen om du monterar babyskyddet i framsätet!

2. Planera vad bebisen ska ha på sig när hen åker hem från BB

Om er bebis kommer under årets kallare månader kan det vara bra att fundera på vad bebisen ska ha på sig när hen ska åka hem från BB. Bebisar ska aldrig ha tjocka ytterkläder på sig i sitt babyskydd om ni ska åka bil. Klä dem hellre i vanliga kläder och använd en bilstolsåkpåse som är anpassad efter att användas i babyskydd utan att tumma på säkerheten. Bilstolsåkpåsar finns i olika varianter, vi rekommenderar den krocktestade Voksi® Move under vintermånaderna och under de varmare månaderna en Voksi® Move Light eller Voksi® Baby Wrap som är en babyskyddsfilt. Du hittar mer information om Voksis produkter här: www.voksi.se

3. Hur du spänner fast bebisen korrekt i en 5-punktssele

  • Om du har ett babyskydd med bältesmageter börja med att dra ut bältena ordentligt (se instruktion i manualen) öppna spännet och fäst upp internbältet i magneterna så att det är fritt att placera bebisen i babyskyddet.
  • Nästa steg är att knäppa bältet och kontrollera så att bältet kommer ut i 90 grader i förhållande till bebisens axlar. Se till så att bältet inte ”glider av” axlarna utan är inskjutna mot halsen.
  • Sedan spänner du internbältet runt bebisens lår genom att dra axelbälterna uppåt.
  • Avsluta med att dra bältet från centraljusteringen rakt fram mot sätet framför, ej mot dig själv, för att spänna åt ordentligt över axlar och bröst. Internbältet ska sitta tight över barnets bröst, det ska inte få plats mer än ett finger mellan internbältet och babyn.
  • Var inte rädd för att spänna åt! Desto tightare barnet sitter desto säkrare om olyckan skulle vara framme. Ett vadderat 5-punktsbälte är det bästa då det stabiliserar bebisen och håller den säkert på plats.

4. Anpassa babyskyddet efter ditt barn

Alla barn är olika och därför bör du välja ett babyskydd som går att anpassa allteftersom din bebis växer. Om du t.ex. har babyskyddet BeSafe iZi Go Modular i-Size så finns det extra kuddar runt huvudet och ett inlägg som bebisen sitter på. Dessa plockas sedan bort när barnet blir äldre och behöver mer plats (läs i instruktionsboken vad som gäller för just ditt babyskydd). Kom även ihåg att höja internbältet allteftersom barnet växer så det alltid är i 90 grader i förhållande till barnets axlar. Alla barn och alla babyskydd är olika, anpassa efter ditt barn så det sitter så skönt och tryggt som möjligt.

5. Hur länge klarar en bebis att sitta i sitt babyskydd?

Detta är en svår fråga som har fler en ett svar, du har säkert hört alla möjliga rekommendationer från 30 minuter upp till en timme eller tills barnet skriker. Vi rekomederar att du följer rekommendationen från din barnmorska.

6. Förvandla ditt babyskydd till ett travel system

Du kan enkelt förvandla de flesta babyskydd till ett travel system genom att köpa adaptrar och sedan klicka babyskyddet på ditt vagnchassi. Adaptrarna tillverkas av vagnproducenterna, fråga efter dem hos din närmaste återförsäljare. Ett travel system kan göra vardagen enklare under barnets första månader då du snabbt och enkelt kan ta med din bebis överallt utan att behöva flytta hen mellan bilen och vagnen (ett travel system bör dock inte ersätta en vagn).  Tack vare de här sex punkterna hoppas vi att ni ska känna er bättre förberedda inför första resan med er bebis. 

CHECKLISTA PÅ VAD DITT BARN KOMMER BEHÖVA NÄR DET KOMMER TILL SÄKERHET I BIL:

  1. Gravidbälte – Kan användas från vecka 8 tills barnet föds. 
  2. Babyskydd – Används från när barnet är nyfött till det är ca 6-12 månader. 
  3. Bilbarnstol – Används från ca 6 månader till ca 4-5 år. 
  4. Bältesstol – Kan börja användas när barnet inte längre kan åka bakåtvänt. Rekommenderas att användas till barnet är ca 12 år eller 150 cm. 
%d bloggare gillar detta: