ALLA AMNING

Kom igång med amningen

Det tar tid att få till en etablerad amning. Enligt barnmorskan Karin Seger kan det ta någon månad. Viktigast är att låta barnets behov styra och se till att bebisen suger rätt för att slippa problem.

Text Jenny Fors

Som gravid är det svårt att ta till sig information om vad som ska hända efter förlossningen. Men det är viktigt att veta en del om amning, att det kan ta tid innan man får till det och att inte stressa upp sig för det.

Det tar cirka 2-3 dagar innan mjölken rinner till. Innan dess kommer råmjölk som är gulaktig och extra nyttig för barnet med hög proteinhalt och antikroppar som ger ett visst skydd mot en del infektioner. Oftast stannar man inte så länge som 2-3 dagar på BB, men personalen försäkrar sig om att amningen fungerar innan man får åka hem. Det är viktigt att man vågar be om hjälp, säger Karin Seger, leg. barnmorska.

Det nyfödda barnet brukar vara som piggast första timmarna efter förlossningen. Det är bäst att ligga hud mot hud, då ökar mjölkproduktionen och barnets sök- och sugreflexer. Hudkontakten gör att barnet håller sig varm, blir lugnare och stärker banden till föräldern.

Bebisen läggs på mammans mage direkt efter förlossningen om det är möjligt. I de flesta fall söker sig barnet till bröstet på en gång, och denne kan behöva mer eller mindre hjälp.

”Det kan ta sin tid att komma igång och få barnet att suga rätt. Se till att barnet ligger med magen mot din mage och har ansiktet rakt mot bröstet, det brukar vara bra att stödja upp barnet med kuddar eller ligga på sidan. Det är skönt på nätterna att kunna ligga och amma. Barnet ska ta ett stort tag om bröstet för att greppa om både bröstvårtan och en stor del av vårtgården. Om barnet släpper har denne kanske inte fått rätt tag. Om barnet suger snett eller har för litet av bröstet i munnen kan du få problem med sår eller mjölkstockning,” säger Karin Seger.

Hon tipsar om att man kan titta hur bröstet ser ut efter amningen. Pekar bröstet snett, har barnet haft fel tag eller inte legat rakt emot bröstet. Bröstvårtan ska vara rund och rak, som innan barnet började amma.

Om du behöver hjälp att komma igång kan du vända dig till personalen på BB, BVC eller en amningsmottagning. Det finns också något som heter amningshjälpen.se där du kan få personlig hjälp och guidning.

Karin Seger tycker att det är viktigast att låta barnets behov styra när och hur mycket du ska amma. I början kan barnet ligga nära bröstet och äta var 3-4 timme dygnet runt, ju mer närkontakt desto snabbare kommer mjölkproduktionen igång.

Om du har barnet nära och lugnt runt omkring blir du också uppmärksam på barnets signaler som talar om när det är matdags. Barnet rör på huvudet, smackar och formar munnen. Barnet kan också ta händerna till munnen. Det är bra att försöka tyda signalerna och börja amma i tid innan barnet sedan börjar skrika, då är det svårt att amma och barnet måste komma till ro först.

När barnet suger på bröstet frigörs hormonerna oxytocin och prolaktin hos mamman. Oxytocin är lugnande och gör att utdrivningen av mjölken stimuleras. Dessutom hjälper oxytocin livmodern att dra ihop sig. Prolaktin gör att mer bröstmjölk bildas. Ju mer barnet suger, desto mer mjölk bildas.

Det är som att barnet lägger in en beställning vid amning och styr själv hur mycket som ska produceras. Ett litet barn bör äta minst var 3-4 timme. Man ska inte väcka barnet för att amma om det inte går för lång tid mellan målen. Det gjorde man förr och det kan komma råd från äldre generationer om att du bör amma på vissa tider eller inte skämma bort barnet genom att amma för ofta, men man kan heller inte amma för mycket.

Karin har stött på många förtvivlade mammor som känner sig misslyckade när amningen inte fungerar.

Det kan vara så att man inte har mjölk så det räcker till eller av andra orsaker inte klarar av att amma. Men det är inget som säger att man måste amma fullt. Amma så mycket du kan eller pumpa ur brösten. Det är många som ger upp för lätt, det kan ta någon månad att få till en etablerad amning.

Det är vanligt att känna nedstämdhet några dagar efter förlossningen, vilket beror på hormoner. Man kan också känna sig stressad och tycka att det är jobbigt om inte amningen kommer igång smidigt.

Känslorna i sig kan göra att du låser dig. Försök att skapa en lugn vrå och gör amningen till en mysig stund. Var närvarande och gör inget annat under tiden. Amningen är så mycket mer än mat, den ger närhet och trygghet till barnet, avslutar Karin Seger.

%d bloggare gillar detta: