SKÖTA Uncategorized

Barnets sömn första tiden

0–3 månader

15–18 timmar per dygn, men i den här åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn. Sömnen styrs framför allt av hunger och mättnad.

Nyfödda barn sover och äter oregelbundet. Under de första månaderna styrs sömnen framför allt av hunger och mättnad. Det är väldigt vanligt att små barn vaknar flera gånger på natten. Barn som föds efter graviditetsvecka 37 sover i genomsnitt 15–18 timmar per dygn, men i den här åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn.  När ett nyfött barn har varit vaket 1–2 timmar på dagen brukar det vara dags att sova. igen.

Lär barnet skillnad på dag och natt

Efter ungefär 2­­–4 månader brukar barnets dygnsrytm justeras. Barnet börjar sova mer på natten när det är mörkt och är vaken mer på dagen när det är ljust.Du kan hjälpa barnet att hitta en dygnsrytm redan när barnet är litet. Till exempel genom att vara ute i dagsljus en stund varje dag och att ha det mörkt och lugnt på natten. Försök även få ditt barn att förknippa natten med lugn i stället för lek. 

Sovrummet ska gärna vara så svalt, tyst och mörkt som möjligt.

Nyfödda sover ytligt

Små barn sover ofta tillräckligt många timmar om dygnet, även om det är vanligt att de har oregelbunden sömn.En del nyfödda har så ytlig sömn att det ibland kan vara svårt att avgöra om de sover eller är vakna. Ett nyfött barn drömmer mycket mer än vuxna och kan le, rycka till, grymta eller gnälla lite i sömnen. Därför sover barnet förmodligen mer än vad du upplever. 

Tecken på trötthetBarn visar ofta tecken på att de börjar bli trötta. Det kan till exempel vara att barnet:
* gäspar 
* börjar gnälla
* blir lite röd eller blank i ögonen
* blinkar mycket med ögonen
* blir lite tyst och stilla.

Om ditt barn har svårt att somna

Det är vanligt att små bebisar behöver stöd och hjälp från en vuxen för att kunna somna. Många tycker till exempel det är mysigt att vaggas, vara nära sin förälder i en bärsjal, suga på napp, lyssna på lugn musik, åka vagn eller sitta i en bilbarnsstol.

Om du tycker att din bebis har svårt att komma till ro eller somna kan det bero att barnet: 

* är för piggt 
* är övertrött
* är hungrigt
* har klåda av till exempel eksem
* har ont i magen på grund av gaser. Hjälp gärna barnet…

3–12 månader

Barn i den här åldern sover upp till 17 timmar per dygn: 9–12 timmar på natten och 2–5 timmar på dagen.

Tydligare skillnad på dag och natt

Från 3 månaders ålder växer och utvecklas barn fort. De flesta har nu en ganska stabil dygnsrytm och känner skillnaden på dag och natt. Men sömnmönstret skiljer sig mycket åt mellan olika barn.

Vanligt med orolig sömn vid 6 månaders ålder

Vid 6 månaders ålder klarar en del barn att sova större delen av en natt – från midnatt fram till klockan fem på morgonen ungefär. Men många barn under 1 år fortsätter att vakna flera gånger varje natt, och vill inte vara ensamma när det är dags att sova eller när de vaknar på natten.

Tänk på säkerheten

Vid 3–12 månaders ålder brukar barn bli mer rörliga. För att barnet inte ska kunna ramla ner på golvet och slå sig är det bra om hen får sova i en spjälsäng med sänkt botten, eller i en säng med borttagna sängben.

Sömnen påverkas av flera faktorer

Det första året är det vanligt att barnet har förkylningar och andra bekymmer som går över, till exempel att mjölktänderna kommer fram. Det kan försämra sömnen tillfälligt.


Barn behöver ofta mer närhet när de är tillfälligt sjuka. De kan också behöva mer närhet när de lär sig nya saker, till exempel när de lär sig sitta eller krypa. Nya intryck och kunskaper hos barnet kan göra att hen behöver din hjälp för att bli lugn, till exempel om hen vaknar på natten.

Jag känner mig så trött. Hur ska jag orka ta hand om mitt barn? Glöm inte bort ditt eget sömnbehov, speciellt om du tar hand om ditt barn ensam.
Det kan hjälpa att försöka förenkla livet under den här perioden i livet. Hur förväntar du dig att en vanlig vardagskväll ser ut? Försök att inte boka in för många kvällsaktiviteter, och lägg dig extra tidigt någon eller några kvällar i veckan. Fundera över vilka krav du har på dig själv, och om de kan anpassas till livet som småbarnsförälder. 

Kan mitt barn sova i min säng?

Enligt Socialstyrelsen sover barn under 3 månader säkrast i egen säng, på rygg. Då minskas risken för plötslig spädbarnsdöd. Det finns även andra sätt att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Läs de viktiga råden i vår text här. I det här kapitlet kan du läsa om olika sätt att hitta sovrutiner som fungerar för dig och ditt barn.Många föräldrar tycker att det är praktiskt, tryggt och mysigt att sova nära sitt nyfödda barn, speciellt om barnet har lätt att somna då. Även många barn sover som…

Samsovning när barnet kan vända sig

Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar när barnet blir lite äldre. Vid ungefär 5 månaders ålder kan många barn vända sig själv i sömnen. Barnet kan då sova i din säng men var noga med att lägga hen uppe vid ditt huvud.

När barnet blir äldre

Även äldre barn kan behöva närhet på natten. För en del barn och föräldrar går det bra att sova tillsammans. Om du däremot har svårt att sova med ditt barn i din säng, lägg gärna en madrass på golvet nedanför din säng. Då vet ditt barn att madrassen alltid finns där om hen behöver.

Hur vänjer jag mitt barn att somna själv?

Alla barn vaknar några gånger varje natt. Barn som vänjer sig att somna själva, utan att föräldern till exempel behöver vagga eller hålla en hand på barnet, brukar också ha lättare att somna om själva. Men barn är olika och för vissa är det svårare. Du avgör själv om det är viktigt att vänja ditt barn att somna själv eller inte. Om både du och barnet sover bra tillsammans behöver ni inte ändra på något.

Hjälp för att kunna somna själv

En del små barn vaknar av att de till exempel är hungriga, vill ha torr blöja, närhet, värme och trygghet. Ibland beror det på att de har vant sig vid att somna intill en vuxen, genom att vaggas eller matas till sömns.Det finns en hel del omdiskuterade sömnmetoder, som steg för steg berättar hur man kan lära små barn att somna själva. Det behövs mer forskning om hur barn påverkas av olika metoder på kort och lång sikt, och olika barn behöver olika mycket hjälp för att kunna somna och känna…


%d bloggare gillar detta: