ALLA GRAVIDITET

När är det tid för inskrivning på mödravårdscentral?

Den vanligaste tidpunkten för inskrivningen är omkring graviditetsvecka 9-12. Vid inskrivningen skriver man journal om främst mammans hälsohistoria och även ärftlighet för vissa sjukdomar. Här vill man veta mammas tidigare och nuvarande hälsotillstånd samt om hon har någon medicinering. Man är också intresserad av eventuella tidigare graviditeter inklusive aborter och missfall och hur dessa förlöpt. Man frågar även efter ärftliga sjukdomar hos mammans närmaste släktingar såsom blodproppar, diabetes, sköldkörtelsjukdom mm. Det är också viktigt att berätta för barnmorskan om du fått vård det senaste halvåret i något annat land eller har någon smittsam sjukdom förstås. Här görs vanligen de första kontrollerna med blodtryck, vikt, urin, rutinmässiga blodprov och bokar tid till ultraljud och nästa barnmorskebesök. Inskrivningen tar ca en timme och självklart är både mamma, partner eller annan närstående välkommen även här.

%d bloggare gillar detta: