Vecka 9 (8+0-8+6)

Mamma

Slemhinnorna förändras både i mun, näsa och underliv. Det kan märkas genom att du blir täppt i näsan utan att vara förkyld och får ett mer lättblödande tandkött. Försök undvika nässpray så gott det går använd i första hand koksaltlösning. Salivens egenskaper förändras också och i kombination med småätande för att stilla illamåendet ökar riken för kariesbildning, var därför extra noga med din tandhygien. Att slemhinnorna blir skörare märks ibland även vid samliv då det kan hända att du får en sparsam och ofarlig blödning efteråt. På det mentala planet flyger och far ofta tankarna. Mycket kretsar förstås kring fostret och kraven på dig som kan kännas olika svåra att hantera och andra funderingar kan vara oro för missfall, oro för framtiden, jobb, ekonomi, förhållande och oro för föräldrarollen. Att prata om dessa tankar med din partner, någon annan närstående eller hos barnmorskan känns ofta lättande.

Partner

Ofta har din partner ett extra behov av din närhet och din förståelse här. Hon brottas kanske som mest med att hantera illamåendet och andra kroppsliga förändringar som hör graviditeten till. Hormonerna påverkar henne både fysiskt och psykiskt och även om du inte har några egna förändrade hormoner så påverkas såklart även du av vad som sker med henne och har dina egna tankar och kanske oro om vad som komma ska. Att få prata om sina tankar, funderingar och oro med någon man känner förtroende för är lika viktigt för dig. Ett gott råd är att vara delaktig, sätt dig in i vad som sker och följ med på hennes kontroller hos barnmorskan. På så sätt blir graviditeten mer er gemensamma upplevelse.

Barnet

Utvecklingen fortsätter i ett rusande tempo. Hjärnans nervceller börjar få kontakt med varandra och några primitiva nervbanor har redan bildats. 100 000 nya nervceller bildas varje minut för att ha blivit omkring 100 miljarder när barnet föds. Nu har embryot blivit drygt 2 cm lång och väger omkring 2g. Armbågarna syns tydligare och den lilla svansen som tidigare kunde ses börjar försvinna. De yttre könsorganen ser fortfarande lika ut men de inre könsorganen äggstockar och testiklar har bildats. Även om du ännu inte kan känna det så har embryot börjat röra på sig och träna sina muskler.

%d bloggare gillar detta: