Vecka 8 (7+0-7+6)
Mamma

Din livmoder växer även om det ännu inte syns eller kan kännas utanpå så är nu din livmoder ungefär lika stor som en apelsin. Du kan känna mensvärksliknande värk när din livmoder växer och du kan också behöva gå och kissa oftare än vanligt. Vikten har troligen inte förändrats så mycket men du har säkert ändå märkt en del förändringar på din kropp, brösten blir större, mer spända och vårtgården blir mörkare och det är också vanligt att du får ökad mängd vaginal flytning.  Ibland kan man så här tidigt i graviditeten få en sparsam blödning som inte är av någon betydelse för din graviditets säkerhet. Din blodvolym fortsätter öka och i slutet av din graviditet kommer du att ha fått 1,5 liter mer blod än vad du vanligtvis har. Här kulminerar oftast illamåendet för att sedan gradvis minska och oftast försvinna efter tredje trimestern vecka13-14. Kanske märker du att du har svårt för vissa maträtter och har svårt med vissa dofter.
 
Partner

Kanske känns det ännu rätt overkligt vad som komma ska och att det faktiskt växer ett litet liv inuti henne.  Det är lätt att känna sig utanför och svårt att veta hur du själv ska förhålla dig till allt som sker. Att sätta sig in i vad som sker i hennes kropp och varför hon mår som hon gör och kanske inte beter sig som du är van kan därför vara klokt. Hennes sexuella lust och upplevelse påverkas ofta också under graviditeten, ibland så blir den större och ibland mindre. Prata med varandra om dessa funderingar och känslor. Ni har förmodligen snart ett hälsosamtal hos barnmorskan inplanerat om ni inte redan varit där. Följ gärna med på det besöket för här ges mycket information kring viktiga livsstilsfrågor under en graviditet som det kan vara bra att även du känner till.
 
Barnet

Embryot, CRL är nu ca 1,5 cm och väger omkring 1 g. Armar och ben växer, skelett och muskler bildas och ansiktet börjar ta form. Ögonlocken bildas även om ögonen ännu sitter långt ut på sidorna av huvudet som fortfarande är nästan är lika stort som kroppen. Hjärtat börjar slå jämnare men dubbelt så snabbt som mammas, ungefär 150 slag/minut. Små tår och fingrar med simhud mellan börjar växa ut och embryot liknar mer och mer en liten människa. Navelsträngen är klart synlig och inuti den finns en del av tarmen eftersom tarmarna nu växer med en sådan hastighet att de inte får plats inuti embryot. 
%d bloggare gillar detta: