Vecka 7 (6+0-6+6)
Mamma

Även om det inte syns eller kanske till och med för vissa ens känns så mycket så händer mycket i din kropp, till stor del på grund av den stora hormonella omställning som sker. Vanliga symtom förutom illamående kan vara yrsel, speciellt om man står stilla länge såsom i köer exempelvis. Huvudvärk är inte heller något ovanligt. Humöret kan svänga väldigt för många, från att man i ena stunden är glad till att i nästa känna sig ledsen.  Du får en ökad blodvolym vilket också gör att du får en högre puls och kan känna dig mer andfådd vid ansträngning. Din ämnesomsättning har blivit högre och nu kan du behöva öka på ditt födointag med ett extra mellanmål. Många med illamående märker att de mår bäst av att småäta mest hela tiden för att hålla illamåendet borta eller åtminstone mer hanterbart. Ibland är det inte heller det nyttigaste som man känner att man vill äta. Försök i möjligaste mån göra så bra kostval som möjligt och trots illamående och trötthet försöka få in en fysisk aktivitet var dag.  Många gånger kan lite frisk luft, en halvtimmes promenad eller annan fysisk aktivitet göra att man för den stunden lite kan ”glömma bort” sitt illamående. På hälsosamtalet som brukar ligga omkring v6-9 kan du få tips och råd om kost, motion, läkemedel och råd vad som kan lindra dina graviditetsbesvär.
 
Partner 

Trots att det ännu inte syns utanpå så händer en massa inuti kvinnans kropp. Kanske känner varken hon själv eller du riktigt igen henne längre. Humöret kan svänga väldigt och även den som innan var den lugnaste person kan få ordentliga humörsvängningar i ett tempo du inte hade en aning om kunde vara möjligt. Ta det lugnt och försök vara tillags så gott det bara går och kom ihåg att hormonerna trots att de ibland är utomordentligt besvärliga är livsnödvändiga och de kommer att stabilisera sig så småningom. Det som sker just nu är både psykiskt och fysiskt påfrestande för henne vilket gör att det oftast är svårt att hålla samma tempo som hon brukar ha och ni båda är van. Att hon är trött och har ett stort sömnbehov är mer en regel än ett undantag dels pga hormonerna men också för att hon kanske sover sämre. De kan vara klokt att under denna period inte planera in allt för många aktiviteter.
Barnet

Det lilla embryot är nu ungefär 7 mm långt från hjässa till stjärt, detta mått kallas för CRL-crown- rump-length och är det mått man använder för att mäta fostret om man gör ett ultraljud så här tidigt. Denna vecka växer embryot ca 1 mm per dag vilket innebär att CRL kan variera en del beroende på vilken dag man mäter. Ännu kan man också se en liten svans på embryot som kommer att försvinna inom några veckor. Ansiktet börjar ta form, blod har börjat bildas som det lilla hjärtat, vilket nu har en höger och vänster kammare, pumpar runt i de små blodkärlen som redan bildats. Små ben och armar har börjat växa ut och fostret kan nu även göra små rörelser. Många av de inre organen börjar bli färdig utvecklade och allt är nu inne i en mycket känslig fas där det är synnerligen viktigt att inte utsätta fostret för något som på något sätt kan ha en negativ inverkan. (tobak, alkohol, droger, medicin)
%d bloggare gillar detta: