Vecka 6 (5+0-5+6)
Mamma
Det börjar bli dags att kontakta en Barnmorskemottagning där du önskar gå på dina kontroller. Basprogrammet för dina mödrahälsovårdskontroller är densamma överallt men rutinerna kan se lite olika ut. Familjer ser också olika ut och medvetandet om att tillämpa normkritiskt förhållningsätt blir allt vanligare och fler och fler mottagningar HBTQ certifieras eller har någon personal som är certifierad. Dina graviditetssymtom tilltar, du kan känna dig uppsvullen och förstoppad beroende på stigande nivåer av hormonet progesteron. ”Menstruationsliknande” värk är också vanligt förekommande och de flesta börjar känna en förlamande trötthet. Även brösten blir större och kan kännas ömma. Missfallsrisken är som störst de första 12 veckorna och du kan inte göra något för att förhindra detta. Koncentrera dig på att leva och äta sunt.
 
Partner
Din partner är gravid och kanske också ganska så förändrad på grund av allt som sker inuti hennes kropp. Graviditeten kan väcka en hel del känslor även inom dig och alla känslor kanske inte alltid känns så tillåtna. Såklart reagerar alla olika, lika individuellt som det är för kvinnan hur hon reagerar och mår, lika individuellt är det för partnern. Många kan känna en oro för hur det ska gå och hur ni ska ”fixa” det här. Även om barnet är planerat kan känslan av att man inte är riktigt redo infinna sig. Även om du inte är fysiskt gravid är du minst lika psykiskt gravid. Viktigt är att ha förståelse för varandra och varandras känslor. Det börjar bli dags för första besöket hos barnmorskan och du är lika välkommen att komma och ställa dina frågor och få svar på dina funderingar som du funderar över.
 
Barnet
Det lilla ännu ofullständiga hjärtat börjar slå 150-200 slag/minut. Små anlag till armar och ben börjar växa fram. Tillväxten går snabbt i den här veckan och embryot liknar nu en liten böjd larv som är ca 4 mm lång. Organen fortsätter sin utveckling och fosterhinnorna har nu bildats även om det ännu så länge inte finns något fostervatten.
 
%d bloggare gillar detta: