Vecka 5 (4+0 – 4+6)

Mamma

Tiden för utebliven menstruation, här börjar du kanske misstänka att du är gravid. Du kan nu enkelt testa om du är gravid med ett test som mäter HCG i urinen. Sådana finns att köpa lite var stans på apotek och välsorterade butiker men erbjuds även gratis på de flesta barnmorskemottagningar. Hur du reagerar på graviditetsbeskedet är kanske inte alls som du förväntat dig. Det är inte ovanligt att känna sig förvirrad och lite överraskad oavsett om det är väl planerat eller inte. Ge dig tid att vänja dig vid tanken och faktumet att du är gravid. Du kan även börja känna av lite symtom såsom trötthet, illamående, bröstspännigar, labilt humör och urinträngningar.

Partner

Det är ytterst individuellt från kvinna till kvinna och från den ena graviditeten till den andra hur hon kan må och vilka symtom hon känner. För vissa förlöper första trimestern, tom v12 ganska lindrigt förbi och för andra är det mycket mer besvärligt. Redan här kanske du märker av förändrat humör och trötthet hos din partner eller så har hon redan börjat må illa med eller utan kräkningar. Har hon besvärligt illamående kan det vara bra att tänka på att starka dofter av exempelvis kaffe, snus, viss mat och stark parfym kan förvärra illamåendet och gärna stötta henne med något lätt att äta innan hon stiger ur sängen på morgonen om det är då hon har det som värst.

Barnet

Vecka 5 är en väldigt viktig vecka där vad som kallas det embryonala stadiet startar. Den lilla grodden är ca 1 mm lång och har nu utvecklats till tre lager vilket är grunden för vad som ska bli hela människokroppen. Det översta lagret innehåller celler som i slutändan kommer att bli till ditt barns hud, nervsystem, ögon, inre öron och bindväv. Mellanlagret är ansvarigt för ditt barns ben, muskler, njurar och reproduktionssystem. Det sista lagret är där ditt barns lungor, tarmar, urinblåsa bland annat kommer att utvecklas senare. 
%d bloggare gillar detta: