VECKA FÖR VECKA

Vecka 41

Mamma

Trots många gånger en allt mer påträngande frustration finns många fördelar med att förlossningen låter vänta på sig. Livmodertappen hinner mjukna upp och relaxinet ytterligare luckra upp dina bäckenfogar.  Om du väntar ett barn och har haft en normal graviditet görs vanligtvis en överburenhets kontroll när du uppnått vecka 43 det vill säga när du är 42 fulla veckor. Fram till dess går du på kontroller hos din ordinarie barnmorska på mödrahälsovården där du får instruktioner när det är dags att boka tiden för överburenhetskontroll. De allra flesta föder dock innan de kommer så långt att det behövs.

Partner

Försök fördriva tiden bäst ni kan. Storhandla och fyll frysen så ni slipper handla första tiden efter att barnet kommit. Ta väl hand om varandra och försök att inte oroa er trots att bebisen låter vänta på sig. Nu är det i vart fall helt säkert inte långt kvar.

Barnet

Inom dessa två veckor föds de allra flesta barn. Trots många allsköns råd, knep och skrönor finns ingen evidens att du själv kan påskynda eller få igång förlossningen om kroppen inte själv är redo. De flesta barn föds dock innan de hinner bli överburna och om inte kommer er barnmorska ge instruktioner om när det är dags att remittera in er för ställningstagande till eventuell igångsättning.

%d bloggare gillar detta: