VECKA FÖR VECKA

Vecka 40

Mamma

Den beräknade förlossningsdagen är i slutet av denna vecka men sannolikheten är stor att den dagen både kommer och hinner passeras utan att förlossningen startat. Det är inte alltid så lätt att både vara redo i startgroparna och samtidigt vara tålmodig och beredd på att det kan dröja kanske rent av upp till två veckor till innan barnet kommer. Vilka mekanismer som ligger bakom varför en förlossning startar är ännu inte fullt ut känt men det bästa är i det flesta fall att naturen själv får bestämma när det ska ske. Om du känner dig otålig och rastlös försök fokusera på annat än förlossningsdatumet, planera dina dagar och aktiviteter som vanligt i stället för att bara gå omkring och vänta. Föda barn är ett giltigt skäl för sena avbokningar till det mesta. Var noga med att förmedla dina önskemål till personal och partner eller coach som ska närvara vid förlossningen.

Partner

Snart är ert barn här och förhoppningsvis känner du dig någorlunda förberedd inför förlossningen och din kommande roll som coachande partner i samband med ert barns födelse. Liksom för mamman kan det vara med lite skräckblandad förtjusning du ser fram emot det som snart ska hända. Tänk på att så gott du kan i första hand förmedla trygghet. Kom ihåg att känslor smittar och du behöver framför allt vara den som ser och bekräftar hennes känslor under vägen men också uppmuntrar och visar att du tror på henne även när orken tryter och resultatet dröjer. Personalen på förlossningen finns där och backar upp dig om du känner dig osäker. Förståelse, stöd och uppmuntran kan mycket väl även behövas när förlossningsstarten låter vänta på sig.

Barnet

Det lilla kompetenta barnet med all dess nu mogna färdigheter väger nu ca 3,5 kilo och är omkring 51 cm lång men som sagts innan är variationerna stora. Moderkakans vikt är ungefär 600-700g men varierar också och brukar vara anpassad efter barnets vikt. Större barn större moderkaka och tvärtom. Det värmande och skyddande fosterfettet är nu nästan helt borta. Skelettet har hårdnat förutom skallbenen som är mjukare och ej sammanfogade både för att hjärnan ska kunna fortsätta växa och för att kunna omformas vid förlossningen.

%d bloggare gillar detta: