VECKA FÖR VECKA

Vecka 39

Mamma

Det är vanligt att känslorna svallar och tålamodet sviktar när förlossningen och det efterlängtade mötet med ditt barn närmar sig. Kanske känner du dig tung och ganska så trött vid det här laget på att vara gravid men försök ändå hålla modet uppe och passa på att förbereda dig väl med extra mycket vila, sömn och mat. Din kropp förbereder sig inför förlossningen genom att livmodertappen som hittills varit bakåtriktad nu börjar förkortas och riktas framåt.

Partner

Är telefonnumret till förlossning inlagt i era telefoner? Det kan när som helst vara dags för förlossning men samtidigt kan det vara bra att förbereda sig på att det kan dröja ännu en tid innan barnet kommer. Det normala spannet för när ett barn vanligtvis föds är från och med vecka 37+0 till 41+6, hela fem veckor. Bara ca 4% föds på det beräknade datumet och förstföderskor föder vanligen efter  beräknat förlossningsdatum. Att föda barn är en fysiskt påfrestande procedur och det är därför viktigt att mamman laddar mycket med energi och vila så här i slutet. Det kan också vara påfrestande att vara den coachande medföräldern under kanske många timmar så se även du till att så gott du kan ladda med både vila och energi.

Barnet

Barnet är fullt redo att möta världen och väger nu ca 3,2 kilo och är 50 cm lång. Moderkakan fortsätter förse barnet med skyddande antikroppar som efter födseln kommer barnet tillgodo fram till att barnets egna immunförsvar kommer igång. De sista resterna av lanugohåret brukar nu falla av.

%d bloggare gillar detta: