VECKA FÖR VECKA

Vecka 38

Mamma

Nu kan bebisen komma när som helst och förhoppningsvis är det mesta av vikt förberett och klart. Förstföderskor föder däremot oftare efter än innan det beräknade datumet. I vårt välplanerade samhälle kan det ibland upplevas svårt att inte veta när barnet tänker besluta sig för att komma men försök i möjligaste mån att inte fokusera på datumet för beräknad förlossning allt för mycket. Många gravida läcker råmjölk (colostrum) sista veckorna. Råmjölken är näringsrik och innehåller antikroppar perfekt anpassad till det nyfödda barnets behov. Ett fullgånget barn klarar sig vanligtvis på råmjölken fram till den mogna mjölken fullt kommer igång 2-4 dygn efter förlossningen. Din vikt kurva planar ibland av så här mot slutet av graviditeten och vissa går till och med ner en aning i vikt. Kontakta din barnmorska om du känner oro över din vikt. Tänka på att vila ofta eftersom du aldrig kan veta när på dygnet förlossningen startar.

Partner

Nu närmar sig det nya livet på allvar och det är förstås viktigt att du är anträffbar när du inte är på hemmaplan, man vet aldrig när det är dags. Har ni barn sedan innan lär barnvakten eller barnvakterna också vara standby och redo Det mesta lär nu vara förberett och väskan på gång att packas om den inte är packad redan. Tänk på att ha med ett par sköna inne skor, det kan eventuellt bli många timmars vandrande på förlossningen. Ett ombyte och tandborste för din del också är inte heller fel att packa med och kanske lite skön musik som ni gillar att lyssna på.

Barnet

Nu är barnet fullgånget och fullt kapabel att klara både förlossningen och livet utanför livmodern. Längden är ca 49 cm och vikten omkring 3 kilo. Barnet har fått tillräckliga energiresurser och fettdepåer för att klara både en, även för barnet påfrestande förlossning och de första dygnen fram till mammas mjölk kommer igång.

%d bloggare gillar detta: