VECKA FÖR VECKA

Vecka 37

Mamma

Det är vanligt att förvärkarna kommer oftare och gör mer ont nu, speciellt vanligt är det om du är omföderska. Det kan vara lämpligt att häromkring gå igenom ditt förlossningsbrev med barnmorskan och i din mödravårdsjournal skrivs även en kortfattad sammanfattning om din graviditet, dina tankar kring förlossningen och eftervårdstiden. Till förlossningen är det viktigt att du har med ditt förlossningsbrev, dina blodprovssvar och legitimation för nu börjar det bli dags att packa väskan. Det är trångt i din mage och bebisen trycker och spjärnar emot livmoderväggarna så att hela magen kan gå i vågor. Du kan riktig se hur en fot eller kanske rumpan putar ut när barnet rör sig. Det är också vanligt med ökade flytningar sista veckorna av graviditeten.

Partner

Det börjar bli dags att packa BB väskan, på förlossningsklinikernas webbsidor eller hos barnmorskan kan ni få veta vad som är bra att ha med sig in till den förlossning där ni tänkt föda. Det är oftast enbart små skillnader mellan klinikerna i vad som rekommenderas att ni packar med er. Mamman får alltid den mat hon behöver inne på sjukhuset men för dig kan det se lite olika ut, på de flesta ställen får partnern ta med egen mat hemifrån.

Barnet

Efter denna vecka när barnet är 37 fullgångna veckor är barnet fullgånget. Vikten varierar men den genomsnittliga vikten är knappa 3 kilo och längden ca 48 cm. Nu brukar de flesta barn ha lagt sig med huvudet nedåt och om inte brukar man planera in en tid för yttre vändning på kvinnokliniken. Barnet fortsätter träna sina lungor som är det organ som mognar allra sist, med att andas in och pressa ut fostervatten.

%d bloggare gillar detta: