VECKA FÖR VECKA

Vecka 36

Mamma

Förlossningen och framför allt första mötet med barnet närmar sig äntligen. Även fast det inte är många veckor kvar kan de kännas väldigt långa så här i slutet. Det kan vara klokt att passa på att göra sådant som du tror blir svårt att göra efter att barnet har anlänt. Hos förstföderskor har barnet ofta fixerat sig nu och mamman kan känna att magen sjunkit något. I Samband med att magen sjunker blir det lättare att andas och äta. Barnet får all sin näring via moderkakan och dig att du äter en bra kost är av stor betydelse. Tänk på att äta näringsriktiga måltider och ett par extra matiga mellanmål och en frukt. Barnet rör sig fortfarande lika ofta men på ett annat sätt på grund av platsbristen.

Partner

Nedräkningen har börjat och nu är det inte långt kvar till ni har er lilla bebis hos er. Av helt uppenbara skäl kan det vara svårt att göra vissa saker på ett bra tag efter barnet är fött. Om ork och lust finns passa gärna på att göra sådant innan som såsom exempelvis gå på bio, teater, äta ute på restaurang eller vad som nu roar er båda och ni mår bra utav. Att ladda frysen lite extra med matlådor som är lätt och snabbt att ta upp och värma efter barnet kommit är också bra att tänka på.

Barnet

Viktskattningen av barnet är väldigt individuell och pojkar väger dessutom vanligtvis ett eller ett par hekto mer än flickor. Genomsnittliga vikten är dock ca 2,6 kg. Dessa sista veckor av graviditeten är det främst fett som barnet ska lagra inför det kommande livet utanför livmodern.

%d bloggare gillar detta: