VECKA FÖR VECKA

Vecka 35

Mamma

Desto tyngre magen blir och dessutom med inverkan av relaxinet, ett hormon som bland annat har till uppgift att mjuka upp dina ligament och bäckenfogar, blir det allt vanligare med rygg och bäckenbesvär. Att gravida ofta har en vaggande gång är ingen slump utan underlättar gången vid bäckensmärta, vitsen är att hålla bäckenet stabilt och av samma anledning kan det vara bra att sova i sidoläge med en kudde mellan knäna. Fråga din barnmorska om råd vid tilltagande besvär. Livmodern når nu upp under revbensbågen och vissa kan få ont av trycket mot revbenen. Det är vanligt att sömnen är lite si och så både av att det helt naturligt är svårt att hitta en skön sovställning, samt urinträngningar men kanske är det också tänkt som en förberedelse inför det som komma ska. Snart har du en liten bebis som pockar på din uppmärksamhet för mat, närhet, tröst och trygghet på oregelbundna tider dygnet runt. Vila får du passa på att göra när tillfälle ges även om det innebär att du får vända lite på dygnet.

Partner

Vid denna tidpunkt har många gravida besvär med att nattsömnen inte är som den har varit och det kan ibland såklart även påverka partnerns nattsömn.  Det är viktigt att få den vila man behöver och det gäller förstås er båda, så försök hitta tid till det. Även som småbarnsförälder är kontinuerlig sömn inte något man kan räkna med och man behöver lära sig prioritera små stunder av vila när tillfälle ges. Vissa gravida mår utmärkt och känner sig strålande i sin gravida mage men många känner sig långt ifrån vackra och attraktiva, när magen växer och krämporna tilltar. Det är sannolikt uppskattat om du tänker lite extra på att nu visa din beundran och omtanke om henne och det kommande barnet.

Barnet

Nu är barnet ca 47 cm lång och väger omkring 2,4 kilo. Så gott som allt Lanugohår har fallit av och den nu släta och tjockare huden är insmort i ett tjockt lager vitt fosterfett. Lungorna är mogna och matsmältningsapparaten nästan fullt utvecklad. Barnet tränar den förmågan genom att svälja fostervatten och kissa ut det igen. Mängden fostervatten ökar under graviditeten och vid förlossningen brukar det finnas ca 1 liter fostervatten. Det bildas hela tiden nytt fostervatten som byts ut efterhand.

%d bloggare gillar detta: