VECKA FÖR VECKA

Vecka 34

Mamma

Du har nu fått cirka en liter mer blod och mängden kommer fortsättningsvis vara ganska så konstant fram till förlossningen. Om bebisen lagt sig med huvudet nedåt upplever du kanske att det lättat något med andfåddheten och tarmarna kan också börja fungera bättre. Det är däremot vanligt att känna en ilande eller stickande känsla i underlivet, vissa beskriver det nästan som stötar när huvudet ställer in sig i bäckeningången. Vid varje barnmorskebesök ungefär från och med nu känner barnmorskan efter hur barnet ligger. De flesta lägger sig med huvudet nedåt men 3-4% ligger med sätet nedåt. Barnmorskan känner också efter hur långt föregående foster del trängt ned i bäckeningången och noterar i journalen om det är rörligt, ruckbart eller fixerat. Hos en förstföderska fixeras huvudet ofta omkring v34-36 och hos omföderskor kan det många gånger vara rörligt ända fram till förlossningen startar. Om det är fixerat eller rörligt har bland annat betydelse vid vattenavgång.

Partner

Mycket fokus ligger kanske på förlossningen men försök förbereda er och tänk även lite på tiden efteråt. Hur kommer er tillvaro bli med en ny liten familjemedlem. Hur ska ni fördela föräldraledighet, ansvarsområden och vaknätter exempelvis. Oavsett vilken förälder som är hemma mest med barnet så får den föräldern ett omsorgsförsprång, vilket helt enkelt betyder att man känner och förstår barnets signaler bättre än den förälder som arbetar vilket inte är så konstigt. Att vara delaktig i omsorgen för barnet och ta ett aktivt föräldraansvar redan från början minskar på omsorgsglappet, ökar tryggheten för barnet och är betydligt gynnsammare för er parrelation i långa loppet.

Barnet

Barnet väger nu ca 2,3 kg och är ca 46 cm lång. Efter denna vecka är lungorna mogna och skulle barnet födas klarar den att själv andas däremot behövs fortfarande hjälp med att hålla värmen och hjälp med extra näring. Barnets eget immunförsvar klarar även lättare infektioner nu.

%d bloggare gillar detta: