VECKA FÖR VECKA

Vecka 33

Mamma

Funderingar kring kommande förlossning upptar kanske allt mer dina tankar och många börjar tänka på att skriva ett förlossningsbrev. I förlossningsbrevet kan du kortfattat berätta hur din graviditet varit, vilka förberedelser du gjort, kurser du deltagit i och så vidare samt hur du tänkt exempelvis kring smärtlindring. Att skriva ett förlossningsbrev tillsammans med din partner eller den som ska närvara vid din förlossning, är ett bra sätt för er att stämma av med varandra kring funderingar, behov och önskemål som har med förlossning och BB tid att göra. Oavsett vilka funderingar du har kring smärtlindring är dina egna förlossnings- och smärthanterande förberedelser värdefulla och ett viktigt komplement hela vägen. Samtidigt som förlossningstankarna upptar mer och mer av dig är det också viktigt att tänka steget vidare när ni kommer hem med er nyfödda bebis och de förberedelser som kan behövas inför det.

Partner

Som partner finns också många gånger en hel del tankar och viss mått av oro inför den kommande förlossningen. Vilken är din roll, hur ska du kunna stötta mamman på bästa sätt, och hur kommer du att hantera se henne ha ont, är kanske tankar som snurrar. Det finns en hel del förlossningsförberedande kurser och även böcker som alla i olika omfattning tar upp partnerns roll och tillhandahåller redskap i hur du kan se och förstå din partners behov och stötta henne under förlossningen. När en kvinna ska föda barn är känslan av trygghet, bli sedd, förstådd och bekräftad viktigare än alla smärtlindringar i världen och där spelar du den viktigaste känslomässiga rollen och personalen den medicinska. Att du och din partner tillsammans förberett er och talat er samman om tankar och funderingar och att du har kännedom om hennes önskemål och behov inför kommande förlossning ökar bådas trygghet.

Barnet

Nu väger barnet omkring 2 kg och är ca 45cm lång. Fostervattnet som är perfekt tempererad och stötdämpande runt barnet är nu ungefär en liter. Pupillerna är mer utvecklade och kan nu bättre urskilja ljus och mörker, dag och natt.

%d bloggare gillar detta: