VECKA FÖR VECKA

Vecka 32

Mamma

Din livmoder är nu så pass stor att dina andra inre organ som magsäck, tarmar och urinblåsa blir allt mer påverkade av platsbristen. Hormonet progesteron gör att dina tarmrörelser dessutom går långsammare vilket tillsammans med det mindre utrymmet innebär att de flesta får mer bekymmer med både förstoppning, sura uppstötningar och halsbränna. Behovet av extra järntabletter som även många har kan dessutom öka på besvären ytterligare. Därför är det nu ännu viktigare med att äta en fiberrik kost, dricka rikligt med vätska och fortsätta motionera efter bästa förmåga för att bibehålla en väl fungerande mage. Prata med din barnmorska om du behöver ytterligare hjälp och råd. Vissa börjar läcka bröstmjölk och amningsinlägg kan behövas redan här.

Partner

Trygghet är A och O när man väntar barn och bildar familj. Att se över försäkringar och kanske om ni inte redan gjort det teckna en gravidförsäkring kan vara något att fundera på och ta ställning till. Hur en graviditet upplevs och hur kvinnan mår under hela resans gång, är väldigt individuellt från person till person och från graviditet till graviditet. För vissa är graviditeten den bästa perioden i livet och för andra kantat av den ena komplikationen och besvären efter den andra. Att vara engagerad och lyhörd för hennes behov och stötta henne efter bästa förmåga är nu allt mer av betydelse, särskilt nu i slutet där många gånger orken hos henne tryter och krämporna tilltar. Du behöver inte känna att du ska lösa hennes problem, att ha en nära och kär person som bara lyssnar och bryr sig är ofta fullt tillräckligt.

Barnet

1800 g och 43 cm, barnet har nu uppnått ungefär hälften av sin fullgångna vikt. Det börjar bli trångt om utrymmet även för bebisen och rörelsemönstret förändras till att bli mer buffande knuffar. Vissa barn speciellt hos förstföderskor kan ha lagt sig med huvudet nedåt medan det hos omföderskor kan dröja ytterligare några veckor. Barnet sover en stor del av tiden men rör sig ändå.

%d bloggare gillar detta: