VECKA FÖR VECKA

Vecka 31

Mamma

Nu når livmodern nästan revbensbågens nedre kant och det blir allt svårare att hitta en skön ställning både när du sitter och ligger. Oftast är en halvsittande eller liggande ställning bekvämast med benen upplagda vilket också är bra om du lätt svullnar om dina fötter, anklar och ben. Dina lungor har blivit starkare och kapaciteten är större än normalt för att klara av att försörja både dig själv och en växande graviditet med syre. Trots det kan du känna dig andfådd och är det influensatider brukar i allmänhet rekommendationen vara att gravida bör vaccinera sig mot säsongsinfluensan, hör med din barnmorska vad som gäller. Det är inte heller ovanligt att börja känna sig mer glömsk och uppleva svårigheter med koncentrationen när graviditeten, förlossningen och bebisen upptar allt mer av dina tankar.

Partner

Tankar kring graviditeten, förlossningen och bebisen upptar allt mer mammans tankar och kanske är det detsamma för dig. Det är ganska uppenbart för utomstående vad som är på gång när de ser henne och säkert får hon en hel del frågor, kommentarer, råd och berättelser från omgivningen både på gott och på ont, dessutom oftast inte efterfrågade eller för den delen alltid önskvärda. Förmodligen är det inte lika uppenbart att du ska få barn och kanske diskuteras det inte lika mycket på din arbetsplats eller i din omgivning. Det är inte ovanligt att man som partner har svårt att känna sig lika engagerad och lite utanför allt skeende. Att ha någon förtrogen att prata med om dina funderingar och känslor är däremot bra och förstås lika viktigt som för mamman. Kanske har du förutom din partner, någon vän som redan har barn eller arbetskamrat med erfarenhet, bror, syster eller egen förälder som du kan prata med om din roll som partner nu under graviditeten, kommande förlossning och framför allt som blivande förälder.

Barnet

Hudkostymen fylls på allt mer och den genomsnittliga vikten denna vecka är 1600g och längden ca 43cm. Både andningsövningar och sugreflexen är färdigheter som övas flitigt. Ibland övergår andningsövningarna till hicka som mamman kan känna som rytmiska ryckningar i magen. Fortfarande är det mer fett som barnet behöver lagra samt att hjärna och lungor behöver mogna för att barnet fullt ut ska vara beredd för ett liv utanför livmodern. Ljud eller musik som återkommande upprepas har barnet nu lärt sig att känna igen och reagera på.

%d bloggare gillar detta: