Mamma

Nu är det bara ca 10 veckor kvar av graviditeten och tankarna kring förlossningen brukar komma allt mer och behovet att boa, förbereda inför bebisens ankomst blir allt större. Barnmorskebesöken blir tätare för att kontrollera ditt blodtryck, urin, livmoderns tillväxt och lyssna på fosterljud. Dessa besök är viktiga inte bara för att följa att din graviditet förlöper som den ska utan också för att få du/ni ska få ställa frågor, diskutera tankar och känslor inför kommande förlossning och föräldraskap. Ju tyngre din mage blir frestar det på både din rygg, bäcken och balans. Om du börjar få besvär är det bra att kontakta sjukgymnast i god tid för råd och tips. Både foglossning och ligamentsmärtor av olika grad är vanligt förekommande. Ligament är det band som livmodern är upphängd i och när livmodern växer och dessa tänjs kan man få ont ner mot ljumskar och blygdläppar.

Partner

Nu är förberedelserna inför den nya familjemedlemmens ankomst i full gång och om inte så börjar det bli dags. Barnvagnsinköp brukar ofta vara en stor och dyr investering där leveranstiderna är lika långa som för en bil om man önskar köpa en ny vagn. Är inte den beställd redan börjar det bli hög tid. Även babyskydd till bilen och var och hur barnet ska sova tål att börja tänkas på. Nu börjar det bli allt tyngre för mamman att bära på sin graviditet och sömnen blir oftast allt sämre och avbruten, beroende på både svårigheter att hitta sköna sovställningar och ständiga toalettbesök. Sömnen är dock viktig och därför kan hon behöva sova även lite på dagen för att hämta igen den förlorade nattsömnen. Att köpa ett presentkort till mamman, om du inte själv är en duktig massör, på en skön och välbehövlig massage är ett gott tips och välgörande för en graviditetstyngd och ofta allt mer ömmande rygg.

Barnet

Både genetik och moderkakans funktion påverkar hur mycket och fort barnet växer härefter och därför skiljer sig vikten från individ till individ. I genomsnitt väger barnet ca 1400g och är nu omkring 41cm lång. Den lilla värmande och skyddande pälsen, lanugohåret som barnet har haft börjar så smått att falla av. Skelettet hårdnar allt mer och benmärgen har tagit över leverns produktion av röda blodkroppar. Om barnet lagt sig med huvudet nedåt brukar mamman känna mer sparkar uppåt revbensbågen. Mamman kan bli riktigt öm på det ställe där barnet sparkar mycket och ofta.

%d bloggare gillar detta: