Vecka 4 (3+0 – 3+6)

Mamma

Än så länge har de flesta kvinnor inga symtom medan andra redan börjar känna av symtom som metallsmak, illamående, bröstspänningar eller känsliga bröstvårtor. Det första och tidigaste symtomet kan också vara en liten sparsam blödning som uppstår när ägget fäster i livmodern vilket kallas nidationsblödning. Kroppen börjar nu också bilda ett graviditetsspecifikt hormon som kallas HCG och redan här kan du testa positivt på extra känsliga graviditetstest även om det så här tidigt inte är ett lika tillförlitligt besked.

Partner

Tiden för utebliven menstruation närmar sig och era förväntningar som snart eventuellt infrias eller inte är snart ett faktum. Många funderingar, tankar och känslor väcks oavsett om ni planerat graviditeten länge eller kanske inte alls planerat den. Hur lång vägen och processen till ett positivt graviditetsbesked har varit är förstås också av stor betydelse för hur tankarna går och hur ni kan må i er relation. Var noga med att delge varandra ömsesidigt och respektfullt hur ni känner, mår och tänker både de positiva som negativa känslorna.

Barnet

6-12 dagar efter befruktningen fäster ägget i livmoderslemhinnan. Än så länge får ägget sin näring från något som kallas gulesäcken men i samband med implantationen börjar även moderkakan att bildas. Nu har ägget utvecklats från en morula till en grodd eller blastocyst som det också kallas.   

%d bloggare gillar detta: