VECKA FÖR VECKA

Vecka 29

Mamma

Det börjar bli trångt om utrymmet för dina andra organ när livmoder vuxit så här långt. Det får inte längre plats med så stora portioner mat i din magsäck och det kan kännas tyngre att andas. Barnets sparkar känns mer kraftfulla och det kan kännas både uppåt revbensbågen och nedåt urinblåsan beroende på hur barnet ligger. Hur barnet rör sig och sparkar kan även synas utanpå nu. Hur mycket och ofta bebisar rör sig är individuellt, det viktiga för dig är att lära känna igen ditt barns rörelsemönster och eventuella avvikelser från det mönstret. Många får allt svårare med sömnen och behöver upp på toaletten oftare nattetid när slutet av graviditeten närmar sig. Att ta igen lite förlorad sömn med en tupplur på dagen kan behövas. Det kan därför vara klokt att planera in lite ledighet även innan barnet är beräknat att komma. Sverige har världens generösaste föräldraledighet och en viss del, upp till 60 dagar kan tas ut innan barnet är fött. Man kan också dela upp dagarna och ta ut halva eller kvarts dagar och även använda en del till ledighet för att delta i föräldrautbildningar.

Partner

Nu kanske ni snart har någon förlossnings och föräldraförberedande kurs inplanerad. Ni kan båda använda en del av föräldraledigheten för dessa kurser och var inte snål nu. Sverige har världens generösaste föräldraledighet och om ni använder några timmar till kurs och mamman några dagar eller veckor för vila innan barnet är fött, av dessa dagar har det ingen betydelse i långa loppet. Bebisen får mer förberedda föräldrar och en mer utvilad mamma inför förlossning och nyföddhetsperiod vilket är av större betydelse än om barnet börjar på förskolan ett par veckor senare eller tidigare.

Barnet

Barnet samlar nu på sig mer fett och ökar från denna ålder i genomsnitt ca 200g i vikt per vecka fram till förlossningen. Nu väger bebisen omkring 1,2kg och är ca 40 cm lång. Utvecklingen av hjärnan som nu både kontrollerar andning och kroppstemperatur och utvecklingen av de inre organen fortsätter. Alla sinnen som syn, hörsel, känsel, lukt och smak är nu också utvecklat och barnet har även börjat drömma.

%d bloggare gillar detta: