VECKA FÖR VECKA

Vecka 28

Mamma

Nu har den tredje trimestern och sista delen av din graviditet börjat. Livmodern är ofta nu så pass stor att du kanske börjat känna dig mer fysiskt begränsad. Omkring denna period är det också vanligt att känna så kallade Braxton Hicks kontraktioner dvs. sammandragningar som känns speciellt vid aktivitet och ofta på kvällar. Dessa sammandragningar är normala och helt ofarliga. Sammandragningar som du däremot ska reagera på, är regelbundna sammandragningar, som gör ont och inte går över på vila. Under den tredje trimestern kan en del av symtomen du hade i början komma tillbaka men oftast i lite lindrigare form. Humöret kan bli mer labilt igen vissa får även tillbaka sitt illamående. På vissa håll i landet görs nu också en så kallad glukosbelastning. Du får fastande komma till din barnmorskemottagning där du får dricka en söt drink och några timmar senare mäta att din blodsockernivå. Detta gör man för att upptäcka om mamman har en graviditetsdiabetes som vanligtvis enbart behöver behandlas med noggrannare kosthållning och regelbundna kontroller av hennes blodsockernivåer.

Partner

Om du inte har förberett din arbetsgivare på att du kommer att vara ledig längre fram kan det vara dags nu. I samband med barnets födelse har du som partner rätt till 10 dagars tillfällig föräldrapenning utöver era gemensamma dagar. Har du möjlighet att vara hemma ytterligare någon vecka med semester eller liknande är det oftast guld värt. Första tiden med en lite nyfödd bebis är väldigt kaotiskt många gånger och har man möjlighet att vara tillsammans lite längre tid där i början underlättar det mycket.

Barnet

Nu har barnet stora chanser att klara sig om det skulle födas. Barnet väger omkring ett kilo och är ca 39cm lång. Många bebisar lägger sig med huvudet nedåt redan här men än så länge finns det plats att snurra runt i olika lägen. Har barnet däremot inte lagt sig med huvudet nedåt till graviditetsvecka 36 brukar man försöka göra en yttre vändning.

%d bloggare gillar detta: