VECKA FÖR VECKA

Vecka 27

Mamma

Med veckorna som går ökar också problemen för många med svullna fötter och händer. Ringarna kan behöva tas av innan de fastnar på fingrarna och skorna kan bli för trånga. Lägg upp fötterna högt och använd helst stödstrumpor på dagtid för att minimera problemen. Vid svullna händer och vid stickningar och domningar så kallade carpaltunnelsyndrom kan pumpövningar för att underlätta cirkulationen och ibland handskenor främst nattetid behövas. Det ökade venösa trycket och graviditetshormonerna gör även att många får problem med åderbråck, utvidgade kärl på benen, underlivet eller i tarmen. Vid åderbråck på benen hjälper stödstrumpor och högläge, vid problem från ändtarmen är en väl fungerande mage viktig och det finns även lindrande medel att köpa på apoteket. Vid åderbråck i underlivet så kallade vulva varicer hjälper bäst vila och en fryst kall binda i en fast gravidtrosa som stöttar magen kan också lindra besvären. Vulva varicer är inget som innebär någon fara eller hinder vid kommande förlossning.

Partner

Om ni inte är gifta blir du inte med automatik förälder till det väntade barnet. För att du ska bli det krävs att du via familjerätten i din kommun skriver på ditt föräldraskap vilket du om du vill, kan göra redan nu under graviditeten. Har ni börjat fundera över vilket sjukhus ni önskar föda på, om nu den valmöjligheten finns där ni bor. Att innan kolla upp lite kring vad som gäller för det sjukhus ni tänkt föda på känns tryggt när det väl är dags. Vissa sjukhus har dessutom öppna visningar eller ibland föreläsningar som man kan anmäla sig till. Bara en sådan sak att ha klart för sig var man parkerar och hur man hittar till förlossningen minskar på stressen när det väl är dags.

Barnet

Nu har barnet hunnit upp till sitt första kilo och är ungefär 37 cm lång. Hörseln utvecklas och förfinas allt mer och man kan gissa att barnet uppfattar allt mer ljud från omgivningen utanför livmodern. Barnet fortsätter att träna sina andningsrörelser genom att andas in och ut fostervatten. Varje vecka och till och med dag har stor betydelse för fostrets mognad. Lungorna har utvecklats en hel del även om lungblåsorna behöver mer tid för att fullt fungera. Tarmarna har däremot utvecklats så pass att de kan ta emot modersmjölk om barnet skulle födas här.

%d bloggare gillar detta: