VECKA FÖR VECKA

Vecka 26

Vecka 26

Mamma

Magen växer och inte enbart magen, både höfter, rumpa och bröst brukar också växa och ändra form. I samband med att huden tänjs på kort tid och sannolikt även på grund av hormonell påverkan får vissa gravida såkallade graviditetsstrimmor på magen och ibland även på bröst och stuss. Det finns inget som pekar på att smörja in magen med olika gravidoljor har någon förebyggande effekt på detta men det kan förstås kännas skönt att smörja in magen med någon mjukgörande kräm speciellt när den växande och spända huden kliar.  Klåda på mage och bröst är inget ovanligt och heller inte något tecken på något avvikande, däremot vid utbredd klåda och speciellt om du har klåda i handflator eller under fötter bör du prata med din barnmorska. Med ökad vikt och tyngd ökar också risken för kramper i vaderna eller sendrag som är väldigt vanligt under graviditet. Oftast uppstår de nattetid och orsaken känner man inte helt till. Att träna sina vad muskler kan vara en bra förebyggande åtgärd och när man väl har bekymren kan stretchövningar innan sänggående och massage hjälpa till att förebygga och minimera problemen.

Partner

Att göra de mesta förberedelserna och att införskaffa de viktigaste sakerna inför barnets ankomst under andra trimestern är rätt klokt. Längre fram är mamman ofta rätt tung och trött och kanske inte orkar med så långa shoppingrundor. När väl barnet är fött är inte heller shopping något man oftast varken har ork, tid eller lust med. Förbered så mycket som det går innan, har ni egen bil är babyskydd en viktig pryl att införskaffa. Glöm inte boka förlossningskurs om ni tänkt gå någon sådan, de brukar vara populära och platserna fylls ofta upp snabbt. Det kan också vara rätt mysigt att tillsammans läsa någon förlossnings- och föräldraförberedande bok, varför inte turas om att läsa var sitt kapitel för varandra.

Barnet

Fostret väger nu om kring 800-900 g och är ca 35 cm lång och kan fortfarande svänga runt i livmodern och träna olika rörelser och sina muskler, benen är böjda av utrymmesskäl. Navelsträngen kan ligga snodd runt barnet utan att rörelsefriheten för den skull påverkas och dess geléartade konstruktion motverkar att knutar uppstår. Ungefär här börjar fostret också öppna sina ögonlock och börjar blinka. Hjärnan utvecklas mycket snabbt och hjärnbarken får sina fåror och vindlingar så att alla hjärnceller ska få plats.

%d bloggare gillar detta: