VECKA FÖR VECKA

Vecka 25

Vecka 25

Mamma

Vid denna vecka brukar de allra flesta börjat känna fosterrörelser. Fosterrörelserna och mönstret när barnet är som mest aktivt kommer du från och med nu märka, blir för var vecka allt tydligare, ungefär fram till vecka 32. Därefter planar de ut och ändrar karaktär men antalet rörelser skall fortfarande vara ungefär densamma. Om man märker en markant minskning av fosterrörelserna eller inte känner de alls när barnet i vanliga fall brukar vara aktivt ska man kontakta kvinnokliniken. Det vanligaste är dock att de kommer igång spontant efter en stund. Magen syns nu ordentligt men magar ser olika ut både till storlek och form, från individ till individ och från den ena graviditeten till den andra. Det kan hända att livmodern nu börjat trycka på din urinblåsa igen och att du behöver kissa oftare. Det är inte heller ovanligt att när du hostar eller nyser kanske det kommer en skvätt urin i trosan. Tänk därför på att träna knipövningar det vill säga din bäckenbottenmuskulatur dagligen redan nu.

Partner

Kanske har du upplevt när det är full aktivitet på barnets rörelser och mamman ber dig känna, så blir bebisen lugn så snart du lägger handen på. Lite retfullt är det allt men plötsligt händer det, så ha tålamod. Under graviditeten brukar de allra flesta gravida någon gång få problem med kramper i vaden, främst nattetid. Många partners har förskräckta vaknat på natten av att mamman jämrande trampat runt i sovrummet och försökt få krampen att släppa. Vid återkommande problem kan det hjälpa om du masserar vaderna och hjälper henne stretcha innan sänggående. För övrigt är massage och även dess mjukare form, taktil massage dessutom många gånger en underskattad metod att komma varandra nära inte minst i perioder när det sexuella samlivet är på sparlåga.

Barnet

Fosterlivet är ingen tyst tillvaro när hörseln väl börjat fungera. Mammas hjärtslag, tarmar, strömningsljud från blodkärlen hörs och ett av de första intrycken är mammas röst. Nu har även känseln utvecklats vilket kan vara en del av förklaringen varför barnet kanske reagerar med bli stilla när medföräldern lägger handen på mammas mage. Nu ligger vikten omkring 700g och på längden har fostret hunnit bli ca 33 cm lång. Barnet kan fortfarande snurra runt i livmodern och träna sina olika rörelser, ta tag i fötterna och knäppa händerna.

%d bloggare gillar detta: