VECKA FÖR VECKA

Vecka 24

Vecka 24

Mamma

Magen växer och i takt med att din tyngdpunkt förflyttas mer och mer framåt är det lätt att kompensera med att börja svanka. Försök tänka på hållningen både när du sitter och går, försök att ”dra in” magen, tänk dig att du har ett osynligt handtag på ditt huvud som lyfter dig rakt upp. Det är inte heller ovanligt med ligament smärtor när magen växer, ligamenten fäster i livmodern, dessa besvär brukar kännas nedtill i magen och i ljumskarna mest vid aktivitet och brukar gå över när du vilat en stund. Just nu är det många tankar som snurrar och bearbetas, kommande föräldraskap, din egen relation till dina föräldrar, relationen till din partner mm. Ibland dyker alla dessa funderingar upp i de vildaste drömmar nattetid.

Partner

Nu kan du få bereda dig på att höra berättelser om de mest märkliga drömmar som mamman har nattetid. Många tankar och funderingar från dagen bearbetas på natten men blir långt ifrån logiska eller för den delen sammanhängande i drömmarnas värld. Många tankar i denna period rör föräldraskap och tiden efter förlossningen. Det är därför bra att läsa på om nyföddhetsperioden och amning innan tankarna kring förlossningen tar överhand. Även om du inte är den som ska amma är din delaktighet och kunskap i ämnet ovärderlig även här. Forskning har visat att förutsättningarna för en lyckad amning ökar om även partnern är insatt och känner till hur det fungerar och fördelarna som finns med amning.

Barnet

Det blir allt trängre i magen även om det ännu är relativt gott om plats. Fostret har hunnit bli omkring 600g tung och 30 cm lång, lika lång som en linjal. Det är än så länge svårt att med händerna känna på mammas mage hur barnet ligger inuti magen. Utvecklingen av lungorna är i sitt intensivaste skede.  Barnet förbereder sig också på livet utanför magen och den kommande amningen genom att suga på tummen. 

%d bloggare gillar detta: