VECKA FÖR VECKA

Vecka 23

Vecka 23

Mamma

Matsmältningsproblem är vanliga och många har bekymmer både med förstoppning och med halsbränna. Att äta lite och ofta fungerar oftast bättre än att äta få och stora måltider. Viss mat som stekt, starkt kryddad och fet mat kan öka besvären, även drycker som kaffe och juice. Glöm inte den fysiska aktiviteten all motion som blir av är bättre än ingen alls, med andra ord även en kort promenad på 15 minuter är bättre än 15 minuter i soffan och kan hjälpa till att lindra dina besvär. Det finns också olika medel du kan använda, fråga din barnmorska om råd. Har du stora besvär med halsbrännan nattetid kan en extra kudde och att sova med huvudändan lite upphöjt hjälpa. Vissa kan nu också börja känna av sammandragningar vilket känns som livmodern drar ihop sig och blir stenhård. Det kallas även förvärkar och är oftast mer påtagligt hos omföderskor. Livmodern är en muskel och liksom alla andra muskler behöver den träna, i detta fall inför de kommande förlossningsvärkarna.

Partner

Om du pratar och kanske sjunger för magen hör fostret där inne din röst och kommer att känna igen den efter födseln. Enligt forskning reagerar fostret mer på djupare röster än ljusa och eventuellt får du en spark till svar. Det kanske är ide att börja spela din och er favorit musik just nu för bebisen. Att prata och sjunga för bebisen stimulerar även nervsystemets utveckling, det blir kanske en väldigt klok liten bebis om du pratar mycket med magen. Är du kocken där hemma så tänk på att laga näringsriktig mat med så få tomma kalorier som möjligt. Det är förstås bra för er båda och är något som alla mår bra av att tänka på men är extra viktigt under en graviditet där mycket näring går till fostret. Någon dag i veckan kan man såklart lyxa till det med en smarrig efterrätt eller liknande.

Barnet

Fostret har nu hunnit bli 28 cm lång och väger ca 550g. Fostret liknar allt mer en bebis även om man kan urskilja skelettet genom den ännu så länge tunna huden. Med avancerade insatser och oftast inte utan komplikationer kan ett foster ibland överleva från och med denna vecka. Hörseln blir skarpare och fostret klarar i allt större utsträckning särskilja olika ljud.

%d bloggare gillar detta: