VECKA FÖR VECKA

Vecka 22

Vecka 22

Mamma

Var försiktig om du befinner dig mycket i solen denna period. Använd solskyddsfaktor och sitt inte i direkt solljus då din hud och pigment är extra känsligt. Under graviditeten växer brösten och mjölkgångar och mjölkkörtlar utvecklas inför kommande amning, eventuellt har du redan börjat läcka råmjölk. Vilka funderingar och känslor har du inför kommande förlossning? Det är helt normalt att känna viss oro och kanske även lite rädsla inför något som du som är förstföderska aldrig varit med om. Är du omföderska kan det finnas erfarenheter sedan tidigare som påverkar dina känslor både positivt och negativt inför kommande förlossning. För de flesta minskar både oro och rädsla ju närmare tiden för förlossningen man kommer. Det är emellertid viktigt att tidigt ta upp dessa frågor när du träffar din barnmorska speciellt om du känner en oro som påverkar hur du mår och din förmåga att njuta av din graviditet.

Partner

Den period i graviditeten som mamman nu befinner sig i är oftast den bästa. Förhoppningsvis har de första besvären gått över och ännu har inte hennes gravida kropp blivit så tung och fysiskt begränsad. Passa på och njut av varandra och hitta på saker ni vill och tycker om att göra tillsammans nu. Vissa gravida känner en ökad sexlust i denna period på grund av det ökade blodflödet i underlivet. Du kanske känner dig rädd och orolig att skada vid sex. Vid en normal gravidet föreligger inga hinder att ha sex förutsatt att det är vad båda vill förstås, lusten kan variera. Prata med varandra och hitta sätt som känns bra för er båda att vara intima och nära i er relation.

Barnet

Barnet har nu hunnit bli 27 cm lång och väger ca 450g, nästan som ett helt smörpaket. Trots att ögonlocken ännu är stängda ytterligare några veckor kan fostret regera på ljus. Hjärnan växer och utvecklas snabbt och kommer att fortsätta växa till barnet är omkring fem år gammal. Den största tillväxten efter födseln sker det första levnadsåret. Mamman kan nu också märka att fostret har vissa perioder där den är mer vaken, oftast på kvällar och tider där mamman själv är mindre aktiv. På grund av det viktlösa tillstånd som fostret befinner sig i är inte energiåtgången så stor.

%d bloggare gillar detta: