VECKA FÖR VECKA

Vecka 21

Vecka 21

Mamma

Någon gång mellan vecka 20 och 25 brukar nästa barnmorskebesök vara. Här får du ditt moderskapsintyg som ska skickas till försäkringskassan. De som har exempelvis ett fysiskt tungt arbete och arbetsgivaren inte kan omplacera till lättare arbetsuppgifter kan ansöka om extra graviditetspeng utöver de ordinarie föräldradagarna. Allt om detta kan du läsa på försäkringskassans hemsida. Andra trimestern är oftast en bra tid att vara mer fysiskt aktiv vilket både är bra för dina muskler som behövs för att orka bära upp din växande gravida mage och för att du ska bibehålla din grundkondition i så bra skick som möjligt. Tänk på att äta näringsriktig kost, undvik i möjligaste mån tomma kalorier som kakor, läsk, snacks och godis. Det är vanligt att känna sig extra varm, det kan kännas som man har en liten kamin inombords.

Partner

Inför kommande föräldraledighet kan det vara bra att skaffa en E- legitimation vilket underlättar när ni sedan ska ta ut er föräldrapeng. På försäkringskassans hemsida kan ni läsa om reglerna för föräldraledighet. Ni har nu kommit halvvägs och många börjar titta över vad som behövs inför barnets ankomst såsom barnvagn, säng, skötbord mm. Vilka känslor väcker mammans växande mage och ert kanske redan till viss del förändrade liv och relation hos dig? Liksom att det inte är självklart för mamman att tycka graviditeten alltid känns fantastisk kan det även för partnern ibland väcka oväntade och överraskande motstridiga känslor. Att ha någon att prata med om hur man upplever graviditeten och hur du ska hanetera eventuella svårigheter är också viktigt. Alla har vi behov av uppskattning, närhet, kärlek och uppmuntran och som gravid kan man känna sig extra sårbar och ha ett ännu större behov av allt detta, vilket kan vara bra som partner att vara medveten om.

Barnet

Fostret har nu hunnit bli ca 26 cm lång och väger omkring 350g. Fostret sprattlar och gör kullerbyttor så att mamman både kan känna sparkarna långt upp i magen och ibland långt ner mot blygdbenet och urinblåsan. Kanske märker mamman hur fostret reagerar och spritter till på höga ljud och kanske till och med ljus. Organen är klara men behöver många veckor till för att mogna och utvecklas, för att klara ett liv utanför livmodern. Fostret behöver nu växa, träna och utveckla sina organ och förmågor som så smått har börjat fungera.

%d bloggare gillar detta: