VECKA FÖR VECKA

Vecka 20

Vecka 20

Mamma

Halva graviditeten har gått och livmodern brukar nu ha nått ungefär till navelplan. Magen går inte längre att dölja men är ännu inte så stor, tung och fysiskt hindrande därför mår man oftast som bäst här. Här kan det vara bra att börja fundera över och ta reda på lite fakta kring amning och första tiden med bebisen. Längre fram i graviditeten brukar förlossningstankarna ta över och det blir svårt att fokusera på tiden efteråt. Från denna vecka kan du behöva ta extra järntillskott och det är bra att försöka få in mer järnrik mat i kosten såsom kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsprodukter. Även gröna bladgrönsaker, spenat, linser, nötter, bönor och ärtor innehåller järn.

Partner

Halvvägs i graviditeten och nu är det inga tveksamheter längre om vad som döljer sig i mammans mage. Har du tur kan du eventuellt känna en liten rörelse om du lägger handen på mammans mage och kanske sjunga lite för bebisen som växer därinne. Det kan vara lämpligt att börja fundera över hur ni ska lägga upp föräldraledigheten. Ni har lika många föräldradagar vardera fundera och fördela dem klokt, det finns många anledningar till varför ett jämställt föräldraskap gynnar ert barn och ert förhållande.

Barnet

Fram till nu växer alla foster rätt så lika men från och med nu kommer variationerna mellan olika foster bli större. Vikten är nu ca 350g och längden 24cm. De olika sinnesorganen utvecklas och fostret reagerar nu på ljus, ljud och kan känna smärta, olika smaker och lukt. Svettkörtlarna är färdiga men kommer inte att användas förrän barnet är fött. I många kulturer är det tradition och ett vanligt råd att sjunga för sitt ofödda barn.

%d bloggare gillar detta: