VECKA FÖR VECKA

Vecka 19

Vecka 19

Mamma

Omkring denna vecka brukar det vanliga rutinultraljudet ligga och för många kan det vara första gången man får se sitt barn, en stor och fantastisk händelse där du kan få det första ”fotografiet” på din bebis. Det som förstås är viktigt att komma ihåg är att det också är en viktig undersökning och för vissa kanske den första fosterdiagnostiska undersökningen där fostrets olika organ granskas noggrant. Barnets huvud och lårbenets längd mäts och utifrån dessa mått bestäms och korrigeras graviditetslängden som fram till nu beräknats enligt senaste mens. Moderkakans placering i livmodern granskas också och såklart om det finns fler än ett foster. Om ni vill och barnet är oblyg och samarbetsvillig kan ni om ni önskar få veta könet vid detta ultraljud. På de flesta ultraljudskliniker får inte barn vara med vid dessa undersökningar, kolla upp reglerna där du går om det finns syskon ni lovat få vara med, så inte besvikelsen blir för stor.

Partner

Det börjar bli dags för det första ordinarie rutinultraljudet och för många det enda ultraljudet under graviditeten. Nu får du möjlighet att kanske för första gången se ert barn och få en bild med hem. Nästa gång ni får se er bebis blir på födelsedagen. Ni kommer nu att få ett beräknat förlossningsdatum men när barnet väl väljer att födas är en helt annan sak. Endast 4%  kommer på BF, beräknat förlossningsdatum. Allt från vecka 37+0 – 41+6 är det normala spannet där förlossningen helt normalt kan välja att starta. Många upplever dock att man är på ”övertid” så snart BF är passerat. Där kan det behövas mycket peppning och kanske några trevliga överraskningar för att få en allt mer trött mamma att orka vidare. Försök att inte fokusera allt för mycket på det utsatta datumet redan från första början.

Barnet

Barnet är nu täckt av ett tjockt lager skyddande fosterfett som bildas från talgkörtlarna som sitter invid hårrötterna. Mjölktänderna är redan bildade och bakom dessa bildas nu även de permanenta tandanlagen. Nerverna utvecklas och fostret kan nu koordinera sina rörelser bättre. Nu väger fostret ca 280g och har hunnit växa ytterligare ett par cm och är nu ca 22 cm lång.

%d bloggare gillar detta: