VECKA FÖR VECKA

Vecka 18

Vecka 18

Mamma

Barnet sparkar, gör kullerbyttor och är väldigt aktiv inuti din kropp och om du är förstföderska finns goda chanser att du denna vecka kanske känner de första små fladdriga rörelserna från ditt barn. Det kan kännas som en liten fisk som sprattlar eller små bubblor som far omkring inuti livmodern. Ligger moderkakan i framväggen brukar det ofta dröja ytterligare en tid innan du känner a barnets rörelser. Du kan nu ha gått upp några kilo men hur mycket man ökar i vikt är väldigt individuellt. Har man sedan innan graviditeten ett högt BMI på >30-35 kanske du knappt ökat något alls i vikt. Speciellt om du lagt om din kost till en mindre energität och en mer näringsriktig kost, vilket är av stor betydelse för att minimera riskerna under graviditeten.

Partner

Snart har halva graviditeten passerat det kan vara tid att börja planera in förlossnings och föräldraförberedande kurser. Vilka tankar och funderingar har du kring din roll på förlossningen, en del känner sig orolig hur det kommer att bli och vilken roll och uppgift man som partner ska ha under förlossningen. Många av dessa svar får man på sådana kurser och kan vara väl värt att lägga lite tid på att medverka i. När man känner sig väl förberedd med några handfasta ”verktyg” i bagaget kan du känna dig tryggare och säkrare inför förlossningen och vara ett bättre stöd för din partner.

Barnet

Barnet har nu hunnit bli omkring 20 cm lång och väger ca 250g, som ett halvt smörpaket. Fingeravtrycken framträder allt tydligare och ögonen sitter nu på sin rätta placering i ansiktet, ögonbryn och ögonfransar har blivit mer framträdande . De små luftblåsorna i lungorna som kallas alveoler bildas. Barnet är väldigt aktivt och gör kanske sina första kullerbyttor.

%d bloggare gillar detta: