VECKA FÖR VECKA

Vecka 17

Vecka 17 (16+0-16+6)

Mamma

Under graviditeten bildas hormoner som luckrar upp brosk och gör bland annat ditt bäcken mer rörligt. Bäckenuppluckringen är en helt normal process men hos vissa känns detta mer smärtsamt och kallas då för foglossning, vilket är ett bekymmer som blir vanligare senare i graviditeten men även kan uppstå så här tidigt. Att tänka på hur man går, sitter och sin hållning när magen växer är viktigt för att förebygga foglossningssmärta och andra ryggbesvär. Nu kan du på grund av den ökade blodvolymen känna dig betydligt varmare och mer svettig än du vanligtvis brukar vara. Slemhinnorna svullnar vilket kan göra att du känner dig täppt i näsan och de kan även bli mer sköra både i näsan, tandkött och i slidan. Näsblod och lättblödande tandkött är inget ovanligt och vissa kan behöva använda glidmedel vid sex när slemhinnorna känns sköra och lättblödande. Flytningarna från slidan ökar vanligtvis också men är inget att oroa sig för så länge som de inte avviker i färg och lukt. Nu har vanligen även behovet av att kissa ofta minskat. Din livmoder har vuxit så att man kan känna dess topp/fundus halvägs mellan blygdben/symfys och navel. Detta mått kallas Symfys/fundus förkortat SF mått och är det mått som barnmorskan längre fram mäter vid var kontroll för att följa att livmodern fortsättningsvis följer sin förväntade tillväxtkurva.

Partner

Graviditeten fortskrider och vissa av mammans graviditetssymtom försvinner och nya tillkommer. Att hålla sig uppdaterad om vad som händer och sker i hennes kropp ökar din förståelse för hennes symtom och eventuella besvär och krämpor som uppstår. Att ha insikt och förståelse minskar eventuell frustration hos er båda. Att vara gravid är ett friskt men förändrat normaltillstånd som påverkar gravida på olika sätt. Det mesta som uppstår under en graviditet är normala variationer och krämpor som visserligen ibland kan var rätt besvärliga men oftast helt ofarliga. Googla inte för mycket känner ni er oroliga fråga er barnmorska eller läs på 1177, sjukvårdens sida om graviditet. Snart börjar hon känna de första fosterrörelserna men det dröjer ytterligare några veckor innan, när du lägger handen på magen, kan känna den första lilla sparken.

Barnet

Fostret börjar allt mer se proportionerlig ut och kroppen börjar mer och mer växa ifatt huvudet som dock ännu är förhållandevis stort. Nu har fostret hunnit bli omkring 18 cm lång och väger ca 180g. Små ögonbryn har börjat bildas och pyttesmå naglar kan skönjas. Fostret tränar sina andningsrörelser och suger på tummen en livsviktig reflex som tränas hela fosterlivet vilket är av stor betydelse för barnets överlevnad efter födelsen.

%d bloggare gillar detta: