VECKA FÖR VECKA

Vecka 16

Vecka 16 (15+0-15+6)

Mamma

Din blodvolym ökar stadigt och ditt hjärta slår också snabbare för att klara av att syresätta båda dig och fostret. En del kvinnor får sug efter viss mat och kan ha svårt för annan mat som hon vanligtvis tycker om. Ett sug efter mjölk kan vara ditt ökade behov av kalcium som behöver tillfredställas nu när fostret behöver mycket kalcium, äta och dricka sådant som innehåller kalcium är därför bra. Mjölk lindrar även halsbränna och sura uppstötningar som är vanligt förekommande hos gravida. Var dock lite försiktig med mängden mjölk om du har lätt att lägga på dig vikt. Omföderskor kan nu börja känna av fosterrörelser medan det ofta dröjer till omkring vecka 20 för förstföderskor. Det kan kännas som en fisk som sprattlar eller som små bubblor i magen. Ligger moderkakan i livmoderns framvägg dämpar det upplevelsen av rörelserna och kan göra att det dröjer längre innan du känner av fostrets rörelser. Att börja känna av fosterrörelser är för de flesta en skön bekräftelse på att det finns ett liv därinne men det kan också kännas märkligt, lite konstigt och för vissa skrämmande. Prata om hur du känner med dina nära och kära.

Partner

Mammans mage växer och det börjar bli mer och mer uppenbart vad som är på gång. Samtidigt kan det för dig kännas väldigt overkligt, märkligt och svårt att förhålla sig till vad som försiggår där inuti kvinnans kropp. Det är vanligt att börja funder på praktiska saker som för dig kan kännas mer konkret och hanterbart att ta itu med. Renoveringar, byte av boende, bilköp mm är vanligt förekommande och kanske känns lättare att förhålla sig till i föräldraförberedelsen. För mamman betyder det däremot oftast mycket att du också bryr dig om vad som händer med henne och barnet som växer inuti hennes kropp. Fråga hur hon mår, lägg handen på hennes mage, blunda och försök visualisera barnet inuti magen, fundera över namn, hårfärg, vem barnet liknar mm. Prata gärna med någon nära vän eller anhörig om dina känslor kring graviditeten och kommande föräldraskap.

Barnet

Fostret har hunnit bli ca 16 cm lång och kan nu göra grimaser. Fostret kan höra hur mammas hjärta slår och rycka till vid plötsliga ljud även om ljudnivån inuti livmodern är dämpad av fostervattnet. Huden saknar nästan helt underhudsfett och är aningen skrynklig. Armarna har blivit längre och händerna kan gripa tag om varandra då rörelserna blivit mer koordinerade i takt med att det centrala nervsystemet utvecklats. Fostervattenmängden har hittills varit rätt obetydlig men ökar nu dag för dag vilket ger det växande fostret större rörelsemöjlighet. Vattnet är inte klart utan innehåller en mängd hudceller, slaggprodukter från fostrets mag-tarmkanal och cellklumpar från lungorna som fostret hostat upp. Trots allt som flyter omkring, är vattnet helt sterilt.

%d bloggare gillar detta: