VECKA FÖR VECKA

Vecka 15

Vecka 15 (14+0-14+6)

Mamma

Nu börjar byxorna bli svåra att knäppa men hur snabbt och hur mycket magen syns är individuellt. Ofta upplever man att magen kommer snabbare och är större om man fött barn tidigare. När det väl syns att magen är en växande bebismage brukar inte omgivningens kommentarer låta vänta på sig. ”Oj vad stor du är, väntar du tvillingar” eller ”Oj vad liten du är”. Oavsett vilken kommentar du får kan det ibland väcka oro, var lugn och försök ignorera alla tanklösa kommentarer. Barnmorskan på mödravården har full koll på vad som tillhör det normala. En del kvinnor får en mörkare vertikal linje på magen, den kallas linea nigra och bleknar igen efter förlossningen och beror på en stegrad melaninfrisättning orsakad av graviditetshormonerna östrogen och progesteron. Av samma anledning får gravida också mörkare bröstvårtor och vårtgård. Det är vanligt att tankarna snurrar inte bara på dagen utan också på natten. Många gravida upplever att de drömmer som aldrig förr och även minns sina drömmar mer tydligt än annars.

Partner

Magen växer och med den brukar även kommentarerna komma. Är det något både blivande föräldrar, föräldrar och omgivning gör, är att ständigt jämföra och ha åsikter. Dessa kommentarer och åsikter kan såra och också väcka onödig, ogrundad oro hos föräldern. Var försiktig med dina egna kommentarer och be gärna andra som du hör fäller plumpa kommentarer om mammans växande mage, vänligt men bestämt behålla dessa för sig själv. Detta gäller egentligen hela barnets uppväxt, alla är individer och utvecklar sina olika förmågor i olika takt, det är ingen tävling och alla är vi olika även gravida ”magar” och barn.

Barnet

Barnets hud är anpassat efter ett liv i vatten. En fet tjock fostersalva skyddar huden som nu också börjar bli täckt av ett dunliknande fint hår, så kallade lanugohår. Lanugohåret kommer att försvinna innan det är dags för barnet att födas. Däremot består fosterfettet hela graviditeten och kan både ses och kännas även när barnet föds. Från denna vecka mäter man fostrets längd från huvud till fot. Nu är fostret ca 14cm lång och väger ca 100g.  Genom den tunna huden kan man se de förkalkade benen. Barnet tränar och rör på sig för fullt även om mamman inte kan känna det riktigt ännu.

%d bloggare gillar detta: