VECKA FÖR VECKA

Vecka 14

Vecka 14( 13+0-13+6)

Mamma

Första trimester dvs. den första tredjedelen av graviditeten är nu avklarad. Första tidens oro över missfall börjar släppa men oftast är oron för det inte över. Det handlar om förberedelsen att bli förälder att oroa sig, det enda som skiftar är vad man oroar sig för. Var inte bekymrad över din oro den gör dig kreativ, får dig att ta reda på saker och undvika sådant som kan vara skadligt under din graviditet. Under andra trimestern fram till v28 är ofta den bästa perioden under graviditeten. Du har nu fått en betydligt större mängd blod och vissa kvinnor känner nu en större sexlust då slidan är mer känslig för beröring och orgasm kan kännas mer intensivt. Lusten för sex under graviditeten varierar dock från individ till individ och om inte lusten för sex finns är det ändå viktigt att inte glömma närheten till varandra med kramar, kyssar och kel. Närhet stimulerar Oxytocinet, vårt lugn och ro hormon som spelar en viktig roll i våra liv, inte minst under graviditet och amningstiden. 

Partner

Om graviditeten fram till nu mest märkts av genom olika symtom som mamman haft så börjar det nu märkas mer också på hennes kropp. Livmodern är nu ungefär som en grapefrukt stor och hon har fått en liten mage. Det blir för var vecka mer och mer påtagligt vad som är på gång och dina tankar och funderingar snurrar säkert på för fullt både på dagen och kanske till och med på natten i dina drömmar. Du som ska bli pappa och önskar veta mer utifrån ditt perspektiv kan hitta både boktips och bloggar på nätet, för och av blivande pappor. På många håll i landet finns också ”Pappagrupper” som brukar vara mycket uppskattade.

Barnet

Fostret är nu ca 7,5 cm lång från hjässa till rumpa(CRL) . Fostret gör andningsrörelser och sväljer och kissar i det perfekt tempererade och lagom salta fostervattnet. Det börjar bli möjligt att urskilja skillnaden på kön. Ögonlocken är ännu slutna och skyddar det växande ögat.

%d bloggare gillar detta: