VECKA FÖR VECKA

Vecka 13

Vecka 13(12+0-12+6)

Mamma

Kanske har nu illamåendet helt och hålet försvunnit. Vissa får dock stå ut med illamåendet fram till omkring vecka 20 och några få mer eller mindre hela graviditeten.  I allmänhet brukar dock nu en mer behaglig period av graviditeten infinna sig där de initiala graviditetssymtomen såsom illamående, trötthet och den värsta labiliteten har avtagit. Ännu så länge har bara en nätt mage kanske börjat skönjas eller märkas av i byxlinningen som inte är så fysiskt begränsande. Den största missfallsrisken är över och här börjar det ofta kännas mer ”säkert” att berätta för allt fler i sin omgivning att ni väntar barn. Vanligen känns det nu också lättare att återuppta träning och bli mer fysisk aktiv en period innan magen blir allt för stor. Att vara fysiskt aktiv, äta en fiberrik kost och dricka mycket vatten hjälper också att motverka problem med förstoppning och hemorrojder.

Partnern

Första trimestern, en tredjedel av graviditeten har passerat och nu har oftast det värsta illamåendet och tröttheten hos mamman avtagit även om undantag finns. Missfallsrisken är betydligt mindre och mamman kan känna att hon nu orkar vara mer aktiv igen.  Tycker du att hon strålar mer än vanligt har fått slätare hy och mer glansigt hår, då är det inte som du inbillar dig. Både hormonerna och den ökade blodvolymen kan ha den effekten. 

Barnet

Tio veckor har gått sedan befruktningen. Den geléartade kroppen blir allt stadigare i takt med att brosket successivt förbenas. Rörelsemönstret hos fostret har förändrats från mer ryckigt mönster till mer långsamma rörelser. Man kan se vid ultraljudsundersökning hur händerna ofta söker sig över munnen och att armar och ben sträcks och böjs. Fostret gäspar och hickar då och då. De yttre könsorganen växer till och hos pojkfostren har testiklarna börjat producera testosteron och hos flickfostret finns miljontals ägganlag i de ännu primitiva äggstockarna.

%d bloggare gillar detta: