VECKA FÖR VECKA

Vecka 11

Vecka 11(10+0-10+6)

Mamma

Om du mått illa börjar ofta dessa besvär successivt att avta nu.  Kanske har du också börjat märka en liten skillnad på vågen då du nu kan ha gått upp ett eller ett par kilo. Livmodern växer och trycker på urinblåsan så att du behöver kissa betydligt oftare än du är van.  Att känna sig varm och ibland ha lite hjärtklappning är inget ovanlig på grund av den ökade blodvolymen, yrsel kan också förekomma.  Det är också fortfarande vanligt att känna ett stort sömnbehov. Tänk på att äta en näringsriktig kost, det du behöver tänka på extra under din graviditet är att få i dig kalcium som behövs för fostrets utveckling av skelett och tänder samt järn som fostret behöver för sin blodbildning. Fisk innehåller många nyttiga ämnen såsom jod, selen, D vitamin och omega 3, försök få in fisksorter från de stora haven i din kost minst två gånger i veckan.

Parter

Din partner börjar nu oftast må lite bättre om hon mått illa. Hon är inte heller lika frusen längre på grund av sin ökade blodvolym. Hur är det med dina egna ”symtom” har du själv märkt av några? Vissa partners kan också få graviditets symtom vilket har ett fint ord ”couvade-symtom” och härstammar från det franska ordet couver vilket betyder ruva. Det stora första viktiga anläggningsarbetet av fostret är nu gjort och graviditeten brukar gå in i en betydligt stabilare fas.

Barnet

Det har nu gått 56 dagar sedan befruktningen och det embryonala stadiet är nu avslutat. Det lilla hjärtat har slagit i en månad och fostret är nu ca 37 mm.  Alla organ finns på plats men är ännu små, omogna och långt ifrån färdigutvecklade. Antalet hjärnceller ökar i snabb takt 100 000 nya nervceller tillkommer varje minut och ska bli 100 miljarder när barnet föds. Fostret svävar i en vätskefylld säck som består av två skyddande och stötdämpande fosterhinnor. Ögonen kan uppfatta ljus men ännu inte blinka.

%d bloggare gillar detta: