VECKA FÖR VECKA

Vecka 10

Vecka 10 (9+0-9+6)

Mamma

Förmodligen har du snart inplanerat din inskrivningstid hos barnmorskan. Där kommer man lägga upp din journal med din hälsoprofil vad gäller dina eventuella nuvarande och tidigare i livet förekomna sjukdomar, operationer och graviditeter. Man vill också veta om det finns någon ärftlighet av betydelse för din graviditet hos dina närmaste släktingar, föräldrar och syskon såsom exempelvis diabetes och blodproppar. Oftast är det också på det besöket man gör de första medicinska kontrollerna med blodtryck, blodprovtagning och urinprov.  Kanske har ni också börjat inviga fler i omgivningen i nyheten att ni väntar barn, vilket måhända göra att graviditeten känns mer verklig. Stigande graviditetshormoner som saktar ner mag- och tarmkanalens rörelser gör att många kan känna sig mer svullna i magen och ha problem med förstoppning. Humöret kan fortfarande åka berg- och dalbana.

Partner

Det är snart dags för nästa besök hos barnmorskan, följ gärna med om du har möjlighet, oftast känns graviditeten mer verklig för medföräldern om man är delaktig i det mesta som sker under resans gång. Visserligen kan det kännas som allt fokus på journal upplägg av hennes hälsostatus, sjukdomshistorik samt provtagning inte involverar dig så mycket men även en hel del information om fortsatta kontroller, kursupplägg brukar ges här och har du några funderingar kan du passa på att få dessa besvarade nu. Nästa besök förutom ultraljudet är oftast inte förrän i vecka 25.

Barnet

På femtio dygn har embryot gått från en cell till många miljoner och alla organen är nu anlagda. Det som fram till nu har skapats skall härefter växa, utvecklas och mogna . Embryot är nu ca 3 cm lång och ytteröronen har tagit form, ögon är nästan på sin rätta plats och näsan är mer framträdande. Överarmarna har blivit längre liksom fingrar och tår som är tydligt skilda åt. I navelsträngen pulserar blod som för med sig allt vad embryot behöver. Från att från början vara rätt kort och tjock växer den till och ökar rörelsefriheten.  Efter denna veckas utgång lämnas det embryonala stadiet för nästa kliv in i fosterperioden

%d bloggare gillar detta: