Vecka 3 (2+0 – 2+6)

Mamma

Ännu så länge märker kvinnan inte mycket av vad som händer inuti hennes kropp. En graviditet är i genomsnitt 38 veckor eller 265 dagar lång från och med befruktningen. Att fastställa beräknat förlossningsdatum är viktigt men kom ihåg att enbart 4% av bebisarna föds  på utsatt dag och de flesta föds inom 1-2 veckor före eller efter det utsatta datumet, vilket är viktigt att tänka på när man närmar sig utsatt datum. Ett graviditetsbesked är ofta väldigt omtumlande oavsett om det är planerat eller inte och väcker ofta många känslor, tankar och funderingar. I början kan det kännas väldigt overkligt och svårt att ta in att det finns ett liv som växer inuti din kropp och att hur du lever har någon betydelse.

Partner

Att leva ett hälsosamt och sunt liv utan nikotin, alkohol och såklart droger är förstås viktigt för kvinnan som är gravid. Vid behov av att bryta sådana vanor är det ofta av extra vikt att du också är delaktig och stöttande i den processen för att underlätta. Det är inte fel att även tänka över sina egna levnadsvanor inför sitt kommande föräldraskap om än de ännu måhända inte har så stor betydelse, så kommer de absolut få det längre fram. Varför inte redan nu bryta osunda vanor även du.

Barnet

Just nu har det befruktade ägget börjat sin 3-4 dagar långa vandring nedför äggledaren till livmodern. Så snart befruktningen skett påbörjas celldelningen och efter några dagar liknar ägget ett björnbär eller mullbär och kallas då för Morula. Även om det inte är något som ni vill eller kommer att få veta förrän långt senare så bestäms barnets kön redan i samband med befruktningen.

%d bloggare gillar detta: