VECKA FÖR VECKA

Vecka 1 och 2

Graviditetsvecka 1 och 2 (0+0-1+6)

Mamma

Dag 0+0 är din senaste mens första dag och en dag du ska vara noga med att försöka komma ihåg. Här är du således inte gravid men det är från den dagen man räknar ut beräknat förlossningsdatum, 40 veckor längre fram när du är i vecka 39+6 dagar. Det innebär att de första två veckorna av din graviditet är du inte gravid hur märkligt det än låter.  När du planerar en graviditet eller så snart du vet att du är gravid är det viktigt att se över sina levnadsvanor och försöka leva ett så sunt liv som är möjligt. Nikotin, alkohol passerar över till fostret och noll tolerans gäller för dessa saker under graviditet och även för droger förstås. På ert första besök, /Hälsosamtalet/ på mödravården omkring v6-9 kan man få veta mer och diskutera kring de livsstilsfaktorer såsom kost, motion, tobak, alkohol och mediciner som är viktiga att tänka på när man väntar ett barn. Numer rekommenderar man alla gravida att börja äta Folsyra 400 mikrogram helst redan en månad innan man blir gravid och fram tom v12. Extra viktigt att tidigt kontakta sin mödravårdscentral/Barnmorskemottagning är det om du har någon kronisk sjukdom, äter mediciner eller har tidigare komplicerade graviditeter och förlossningar bakom dig.

Partner

Just nu förbereder sig kvinnans kropp på att eventuellt bli befruktad. Vid en menstruationscykel på 28 dagar sker ägglossningen ungefär omkring dag 14 räknat från senaste mensens första dag. Spermierna kan leva några dygn i kvinnans kropp vilket innebär att befruktning och samlag inte nödvändigtvis behöver vara samtidigt, dock är ägget bara befruktningsbart ungefär 24 timmar. Att ”pricka” ägglossning vid en långvarig barnönskan kan vara mycket stressande för båda parter.  De flesta som aktivt försöker bli gravida blir det inom ett år, därefter kan man söka hjälp om man inte lyckats på naturlig väg, /Infertilitet/. Att inte kunna bli gravid på naturlig väg finns såklart många skäl till, inte enbart infertilitet.

Barnet

Förberedelserna inför en eventuell befruktning är just nu i full gång inuti kvinnans kropp. Snart sker en ägglossning och en av miljontals spermier kommer efter ett fartfyllt race att komma först till ägget och ni är gravida. Ibland händer att ett ägg delar sig så det blir enäggstvillingar och ibland lossnar två ägg samtidigt och befruktas av två spermier och det blir tvåäggstvillingar. Kanske ni har fått hjälp att bli gravida med assisterad befruktning, insemination eller IVF.  Oavsett hur och på vilket sätt graviditeten blivit till så har ett av livets största mirakel precis startat – ett nytt liv och ert barn är på väg.

%d bloggare gillar detta: